Microsoft heeft miljoenencheque klaar om antitrustklacht te laten verdwijnen

microsoft mwc

Microsoft staat op het punt een miljoenencheque uit te schrijven aan CISPE om hiermee zijn antitrustklacht van de EU te doen verdwijnen. 

De klacht dateert van 2022 en heeft betrekking op de manier waarop Microsoft zijn cloud-producten in de markt zet, wat leidt tot oneerlijke concurrentie. Dit jaar stelde Cloud Infrastructure Service Providers in Europe (CISPE) nog een ultimatum voor aan Microsoft, waarbij de Amerikaanse reus de oneerlijke concurrentie moest beëindigen, of er worden juridische stappen ondernomen. Nu zou Microsoft naar verluidt op het punt staan om een miljoenencheque uit te schrijven voor CISPE in een poging de antitrustklacht van de EU te doen verdwijnen. Tot een overeenstemming is het nog niet gekomen.  

Antitrustklacht Microsoft

Microsoft heeft al enkele jaren een antitrustklacht aan zijn been over de oneerlijke concurrentie die het voert met zijn cloudproducten. Het bedrijf geeft namelijk korting op zijn software wanneer deze gebundeld wordt met Azure-cloudservices, wat betekent dat de kosten voor het runnen van Microsoft-producten buiten Azure hoger liggen.  

lees ook

Europese Commissie onderzoekt antitrust-klacht over Microsoft Azure  

Microsoft zou naar verluidt bereid zijn een aanzienlijk bedrag aan CISPE te betalen, in ruil voor het intrekken van de klacht of concessies die de noodzaak van een langdurig EU-onderzoek naar de praktijken van het bedrijf teniet zouden doen, wat bijgevolg zou kunnen leiden tot een boete en eisen voor verandering.   

De lobbygroep CISPE vertelt echter aan The Register: “De gesprekken met Microsoft zijn aan de gang en er zijn voorstellen gedaan. Er is echter nog geen overeenstemming bereikt. CISPE blijft zich inzetten voor een op principes gebaseerde oplossing om een einde te maken aan de schadelijke gevolgen van oneerlijke softwarelicentiepraktijken voor alle cloudklanten die willen werken met productiviteitssoftware in de cloud van hun keuze.” 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Microsoft een antitrustklacht aan zijn been heeft. Eind vorig jaar diende Google nog een klacht in tegen Microsoft wegens oneerlijke praktijken. Daarnaast werd Microsoft ook aangesteld als één van de zes grote gatekeepers binnen het Digital Markets Act (DMA), en zal het dus aan strengere regels moeten voldoen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home