Microsoft schrijft miljoenencheque uit om antitrustklacht te laten verdwijnen

microsoft mwc

Microsoft staat op het punt een miljoenencheque uit te schrijven aan CISPE om hiermee zijn antitrustklacht van de EU te doen verdwijnen. 

De klacht dateert van 2022 en heeft betrekking op de manier waarop Microsoft zijn cloud-producten in de markt zet, wat leidt tot oneerlijke concurrentie. Bij de start van de onderhandelingen stelde Cloud Infrastructure Service Providers in Europe (CISPE) nog een duidelijk ultimatum voor aan Microsoft, waarbij de Amerikaanse reus de oneerlijke concurrentie moest beëindigen, of er worden juridische stappen ondernomen.

Microsoft en CISPE kondigden op woensdag aan een akkoord te hebben gevonden. Volgens Reuters is Microsoft met een cheque van 20 miljoen op de proppen gekomen om de klacht te laten verdwijnen, naast toegevingen rond zijn licenties.

Antitrustklacht Microsoft

Microsoft heeft al enkele jaren een antitrustklacht aan zijn been over de oneerlijke concurrentie die het voert met zijn cloudproducten. Het bedrijf geeft namelijk korting op zijn software wanneer deze gebundeld wordt met Azure-cloudservices, wat betekent dat de kosten voor het runnen van Microsoft-producten buiten Azure hoger liggen.  

Microsoft lijkt zich plots zeer inschikkelijk op te stellen in de zaak. Voorzitter Brad Smith deelt aan Reuters mee dat Microsoft aan alle klachten van CISPE tegemoet is gekomen en dat er ook een plan is uitgewerkt om competitie in de cloudindustrie in de toekomst verder te bevorderen. CISPE spreekt aan TechCrunch over een ‘significante overwinning’ en geeft Microsoft ‘het voordeel van de twijfel’ dat het zich aan zijn beloftes zal houden.

De Europese cloudvereniging zwicht niet zomaar voor de centen van Microsoft. Er zal een onafhankelijk controleorgaan worden opgericht dat erover moet waken dat Microsoft ook echt doet wat het belooft. Microsoft krijgt een periode van negen maanden om de gevraagde veranderingen door te voeren.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Microsoft een antitrustklacht aan zijn been heeft. Eind vorig jaar diende Google nog een klacht in tegen Microsoft wegens oneerlijke praktijken, en de koppeling tussen Teams en de 365-bundel ligt onder vuur. Daarnaast werd Microsoft ook aangesteld als één van de zes grote gatekeepers binnen het Digital Markets Act (DMA), en zal het dus aan strengere regels moeten voldoen. Deze klacht mag dan wel verdwijnen, maar Microsoft heeft zijn varkentjes nog niet gewassen.

lees ook

Microsoft bereid tot ‘meer toegevingen’ in Teams-antitrustzaak

De deal heeft voornamelijk betrekking op kleinere, lokale spelers op de Europese markt en niet op de grootste concurrenten van Microsoft. Dat lokt dan weer onvrede uit bij AWS en Google. AWS, dat aangesloten is bij CISPE maar niet betrokken was in de onderhandelingen, lijkt niet te geloven in de goede intenties van Microsoft. Google lijkt eveneens niet van plan zijn strijd tegen Microsoft te staken.


Dit artikel verscheen origineel op 4 juni. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home