Microsoft bereid tot ‘meer toegevingen’ in Teams-antitrustzaak

microsoft teams

Microsoft haalde Teams in oktober al uit de Office-bundel, maar daar zal het wellicht niet bij blijven. De Europese Unie is nog niet overtuigd.

Voorzitter Brad Smith zou deze week hebben gezegd dat Microsoft bereid is tot ‘verdere toegevingen’ om een definitieve streep te kunnen trekken onder het antitrustonderzoek van de EU. “Ik verwacht dat we nog meer stappen zullen zetten. Op het gebied van Teams hebben we veel werk verzet, ons werk is nog niet gedaan. Microsoft zet zich in om een oplossing te vinden voor de zorgen van de toezichthouders”, aldus Smith.

Microsoft besloot in augustus om Teams uit de Office-bundel te halen voor Europese gebruikers, en trok die maatregel in april wereldwijd door. Bedrijven die willen intekenen op het 365-aanbod, dienen Teams dus voortaan als een apart product erbij te nemen. Klanten die al een abonnement hebben, krijgen de keuze om Teams te behouden of Teams voor een korting uit hun licentie te halen.

De Europese Unie had al laten verstaan dat het die maatregel niet ver genoeg vindt gaan om eerlijkheid in de markt te bevorderen. De antitrustzaak gaat voorlopig gewoon verder. De EU opende een onderzoek na een klacht van Slack in 2020. De zakelijke chatapplicatie vond dat de integratie van Teams in Office oneerlijke concurrentie vormt.

Meerdere aanklachten

Welke toegevingen Microsoft nog zou maken om de EU van hun goodwill te overtuigen, wil het niet verder over uitweiden. Het is niet de enige zaak waar Microsoft zijn handen vol mee heeft. Er loopt ook al enkele jaren een klacht vanwege de Europese cloudprovidervereniging CISPE tegen Microsoft. Die aanklacht hoopt het bedrijf met een miljoenencheque te laten verdwijnen.

Microsoft is een gatekeeper volgens de nieuwe Digital Markets Act. Dat impliceert dat het bedrijf grotere verantwoordelijkheden heeft omwille van zijn marktdominantie. De EU zelf is de laatste jaren opnieuw meer geïnteresseerd in monopolievorming en treedt harder op, zeker in de techwereld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home