Google klaagt ‘oneerlijke praktijken’ van Microsoft aan

microsoft vs google

Google heeft een officiële klacht ingediend bij de Amerikaanse FTC tegen Microsoft. Microsoft misbruikt Windows Server en Office om klanten in het Azure-ecosysteem op te sluiten.

De klacht komt als een reactie op een oproep van de FTC om anti-competitief gedrag in de cloudindustrie aan te kaarten. In de klacht, waar CNBC een exemplaar van wist te bekomen, wordt Microsoft zeer uitdrukkelijk vernoemd. De bijna onlosmakelijke band tussen Azure, Windows Server en Office, maakt het voor klanten moeilijk om hun infrastructuur bij een andere provider af te nemen, oordeelt Google.

Daarbij schuwt Google ook de straffe uitspraken. Zo worden de licentievoorwaarden van Microsoft als een ‘complex web’ omschreven dat ‘bedrijven ervan weerhoudt hun leveranciers van bedrijfssoftware te diversifiëren’. Bovendien houdt die lock-in ook beveiligingsrisico’s in voor klanten, waarbij Google verwijst naar beveiligingslekken die wel eens voorkomen in Microsoft-producten.

lees ook

DDoS-aanvallen veroorzaakten storingen bij Outlook en OneDrive

Strijd der giganten

De aanklacht van Google is zeker geen losstaand incident. In maart bekritiseerde Google Microsoft al openlijk, en voegt nu de daad bij het woord. Twee jaar geleden stapte enkele kleinere Europese spelers, waaronder het Franse OHV Cloud, ook al naar de rechtbank tegen anti-competitief gedrag vanwege Microsoft. Die zaak wist Microsoft met een schikking op te lossen.

Of dat in deze zaak zal lukken, is maar de vraag. Google, zelf niet onbekend met antitrustrechtszaken, is een van de grote concurrenten van Microsoft op de cloudindustrie. Er spelen dus grote belangen in deze zaak. Microsoft heeft niet gereageerd op de beschuldigingen van Google.

lees ook

Microsoft Azure laat AWS en Google Cloud ver achter op Belgische IT-markt

Oracle

De aanklacht beperkt zich overigens niet tot Microsoft. Google neemt ook Oracle mee in het vizier. Oracle staat gekend om zijn nogal ingewikkelde licentiemodel. “Deze bedrijven dwingen klanten niet alleen in de richting van een monolithisch cloudmodel, maar beperken ook de keuze, verhogen de kosten voor klanten en verstoren groeiende en bloeiende digitale ecosystemen”, haalt Google fors uit. Een verhaal dat vast en zeker nog een lange staart zal krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home