Imec verwacht zich aan miljardeninjectie vanuit Vlaanderen en Europa

chips imec

De Vlaamse regering en de Europese Commissie overwegen extra steunpakketten voor Imec. In het beste scenario kunnen die tot meer dan een miljard euro oplopen.

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar chiptechnologie en werkt samen met de grootste bedrijven uit de industrie. Om dat technologische leiderschap te behouden, is de Vlaamse regering een spaarpotje bij elkaar aan het sparen. Minister-president Jam Jambon (N-VA) heeft een intentieverklaring gegeven om tot 750 miljoen euro te investeren.

Het zou in dit geval niet gaan om rechtstreekse subsidies. De Vlaamse regering wil de bouw van een cleanroom ondersteunen. Dat is een ruimte zonder trillingen en met een constante temperatuur en luchtvochtigheid, om de optimale condities te creëren voor onderzoek. Imec zou dan nadien huur betalen om een deel van de inkomsten terug te laten vloeien naar de overheid.

Jambon noemt Imec in De Tijd de ‘parel aan de kroon van het Vlaamse innovatielandschap’. De chiptechnologie die in het laboratorium zijn van enorm strategisch belang voor Vlaanderen. Via Imec wil Vlaanderen een leidende rol nemen in de ontwikkeling van artificiële intelligentie, aldus Jambon.

Steun vanuit Europa

De Vlaamse regering is niet de enige met een boon voor Imec. De Europese Commissie wil in het kader van de Chips Act tot twintig procent van de globale chipproductie naar het eigen grondgebied halen om minder afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten en Azië. Het pioniersonderzoek door Imec is daarbij een serieuze troef. Imec onderhandelt met de Commissie over subsidies, die volgens De Tijd eveneens tot 750 miljoen euro kunnen oplopen.

Niemand minder dan Ursula Von der Leyen was te gast bij Imec in Leuven. “De rol die Imec speelt in de ambities van de Europese Unie, zal bijzonder groot zijn. Om minder afhankelijk te zijn van Oost-Azië, moeten we onze productie hier in Europa opschalen: Imec is essentieel voor onze economische veiligheid. Voor investeerders die hun innovaties moeten onderzoeken en testen alvorens ze overgaan tot massaproductie, is het een belangrijke plek”, sprak de voorzitster van de Europese Commissie zich lovend uit.

lees ook

EU start finalisering ‘Ketnet-competitiviteitsbeleid’ voor microchips

De teller komt daarmee in het beste scenario al op anderhalf miljard euro vers kapitaal voor het onderzoekscentrum. Maar het kan nog beter. De Nederlandse chipmachinerijgigant ASML zou daarbovenop nog eens voor honderden miljoenen euro’s aan materiaal ter beschikking stellen aan Imec.

Imec is essentieel voor de economische veiligheid van Europa.

Ursula von der Leyen, voorzitster Europese Commissie

Bijgewerkt om 11u53 met een quote van Ursula von der Leyen (via Belga).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home