Imec strikt TSMC, Samsung en GlobalFoundries voor duurzaam chipproject

Imec gaat samenwerken met drie grote chipbakkers in het kader van zijn SSTS-programma dat duurzame microchips moet mogelijk maken.

Het Sustainable Semiconductor Technologies & Systems (SSTS)-programma van imec krijgt drie belangrijke nieuwe deelnemers. Het Leuvense onderzoekscentrum laat weten dat TSMC, Samsung Electronics en GlobalFoundries mee in het project stappen. TSMC en Samsung zijn twee van ’s werelds voornaamste chipbakkers en ook GlobalFoundries is een grote naam in de sector.

Het SSTS-initiatief van imec heeft als doel om de ecologische voetafdruk van de hele waardeketen van de globale chipindustrie te verminderen. Imec startte in 2021 al met het project en kreeg al verschillende grote namen mee op de kar. Zo stapte Apple als één van de eersten mee in het initiatief. Ook Google, Microsoft, Amazon en dichter bij huis ASML werken mee.

Onpartijdig

Imec heeft als gerenommeerd en onpartijdig onderzoeksinstituut een interessante positie om de hele waardeketen van microchips te bekijken. Volgens de organisatie is de productie van chips verantwoordelijk voor de helft van de CO2-uitstoot van de productie van mobiele toestellen zoals smartphones en laptops. Een groenere productie van de chips heeft zo een grote impact.

Imec ontwikkelt modellen om het energieverbruik en de consumptie van water en mineralen in te perken. Dat gebeurt al bij keuzes in de designfases van nieuwe chips. Het SSTS-programma heeft intussen belangrijke partners aan boord die actief zijn over de hele productieketen van een microchip. Zo tekent Apple designs, produceert TSMC die designs en bouwt ASML de machines die aan de productiebanden van TSMC staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home