Imec bouwt onder politieke druk samenwerkingen met Chinese partners af

imec

Imec zal zijn samenwerkingsverbanden met Chinese bedrijven en universiteiten afbouwen. Geopolitieke verhoudingen tussen het Westen en China zetten de neutrale positie van imec onder druk.

Imec heeft samenwerkingsverbanden met Chinese instellingen ‘drastisch’ verminderd, hoorde Politico van het kabinet van Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V). Het Leuvense chiponderzoekcentrum houdt het bij een eerder voorzichtig statement: het zegt aan Politico dat imec een ‘robuust, vrijwillig beleid heeft met betrekking tot samenwerking met Chinese bedrijven en universiteiten’. “Ons beleid werd verder verfijnd als reactie op de wereldwijde geopolitieke ontwikkelingen”, voegt imec daar nog aan toe.

Zwitserland

Neutraliteit is altijd een belangrijk uitgangspunt geweest voor imec. Het onderzoekscentrum noemde zichzelf ‘het Zwitserland van de chipindustrie’. Imec heeft partners wereldwijd, in de Verenigde Staten, maar ook in China. In het verleden werkte het bedrijf onder meer samen met de Chinese chipbakker SMIC en Huawei: twee bedrijven die in veel Westerse landen op de zwarte lijst zijn beland.

Neutraliteit onder druk

Door die geopolitieke spanningen tussen het Westen en China komt de neutrale positie van imec nu onder druk te staan. Brouns vertelde in een eerder interview met Politico dat imec zijn partners maar beter zorgvuldig kon uitkiezen en zich moest richten op ‘gelijkgestemde landen’. Daar hoort China vandaag de dag nu eenmaal niet meer bij. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei onlangs nog tijdens een staatsbezoek aan China dat ‘imec zaken zal blijven doen met China, maar dat er enkele sectoren zijn waar ze meer aandacht aan moeten besteden.’

Imec heeft weinig keuze om zich aan te passen aan de geopolitiek realiteit. De rivaliteit tussen Washington en Peking lijkt alsmaar verder te escaleren en de Verenigde Staten voeren druk uit op hun bondgenoten in Europa om banden met China te breken. Imec speelt een belangrijke rol in de chipstrategie van de Europese Unie. Om mee te dingen naar het spaarpotje dat Europa daarvoor heeft opzijgezet, kan imec niet anders dan kleur bekennen.

lees ook

Imec verwacht zich aan miljardeninjectie vanuit Vlaanderen en Europa

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home