Nederland en de Verenigde Staten delen geen chiptechnologie meer met China

vs china chips risc-v

De Verenigde Staten en Nederland verstevigen hun gezamenlijke inspanningen om materiaal voor chipproductie uit Chinese handen te houden.

Persagentschap Reuters bericht over nieuwe maatregelen van Nederland en de VS om ervoor te zorgen dat China zo min mogelijk materiaal om chips te bakken, kan invoeren.

Niet met alle Chinezen

Wij deelden eerder al artikels over de belangrijke rol van chips in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Chinezen. Daarbij is niet alleen Nederland betrokken, maar ook Japan is mee op die trein gestapt.

Die restricties worden nu nog wat aangescherpt. Een verbod voor specialist ASML werd al verwacht en komt er nu effectief ook. Den Haag verbiedt het Nederlandse bedrijf om nog productiemateriaal voor chips te verkopen aan China. Die regel geldt uiteraard ook voor gelijkaardige firma’s bij onze noorderburen. De regel zou echter pas ingaan in september.

lees ook

China blokkeert Amerikaanse chips van Micron, Zuid-Korea nu tussen twee vuren

In de VS geldt zo’n verbod voor Amerikaanse bedrijven al sinds de herfst van vorig jaar. De reden is heel eenvoudig, Joe Biden en co willen niet dat China, zeker zijn militair apparaat, over de nodige technologie beschikt.

Bovendien zou de VS werken aan een regel die het mogelijk maakt een verbod op te leggen voor de uitvoer van materiaal uit andere landen, als dat ook maar een minimum aan Amerikaanse onderdelen bevat. Dit betekent dat er nóg meer beperkingen gaan gelden voor China. In tegenstelling tot Nederland is de VS niet van plan om lang te wachten, de nieuwe regels zouden in juli al van kracht gaan.

Het gaat Amerika niet alleen om productiemateriaal. De uitvoer van reeds geproduceerde AI-chips naar China zien ze ook liever niet gebeuren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home