Microsoft lanceert AI-copiloot voor cybersecurity

Microsoft Defender copilot

Met Security Copilot brengt Microsoft generatieve AI nu ook naar het domein van cybersecurity. AI moet de oplossing zijn voor een tekort aan menselijke experts.

Microsoft is druk bezig met het uitrollen van AI-aangedreven functies. Niets of niemand lijkt eraan te kunnen ontsnappen en dus ook krijgen ook cybersecurity-experts de hulp van generatieve AI. De softwarereus uit Redmond kondigt (in preview) Security Copilot aan, een AI-assistent die bedrijven moet beschermen tegen gevaren die aan het menselijke oog ontsnappen.

Security Copilot kan in verschillende fasen van het securitybeleid van nut zijn, legt Microsoft uit. Eerst kan de AI-copiloot een preventieve analyse maken of je organisatie vatbaar is voor gekende kwetsbaarheden. Doet er zich verdachte activiteit voor, dan kan je Security Copilot opdragen om een uitgebreide analyse te maken. Is het tijd om in te grijpen, dan voorziet de AI je ook van instructies hoe je te werk moet gaan.

Security Copilot is gebaseerd op het GPT-4-model van OpenAI en de tool werkt dus op dezelfde manier als ChatGPT. Je stelt de vragen in natuurlijke taal en Security Copilot zou zelf moeten kunnen uitzoeken waar het de nodige informatie kan vinden. De informatie kan afkomstig zijn van verschillende securitydiensten van Microsoft, zoals Defender, Sentinel en Intune.

Een korte demo van Security Copilot. Bron: Microsoft

Verlengstuk van menselijke vaardigheden

Cybersecurity-professionals hoeven nu niet te vrezen voor hun baan, want Microsoft ziet Security Copilot als een verlengstuk en niet als een vervanging van menselijke experten. Volgens Microsoft moet de inzet van AI bedrijven helpen om de complexiteit van cybersecurity te reduceren en sneller te kunnen ingrijpen bij potentiële bedreigingen. Een tekort aan securityvaardigheden is een acuut probleem voor veel bedrijven.

lees ook

Te weinig beveiligingstalent leidt tot meer incidenten

Toch stop je best nog niet alle sleutels van je organisatie in de handen van generatieve AI zoals Security Copilot. Artificiële intelligentie kan ook fouten maken en bij cybersecurity betaal je elke fout cash. Menselijke controle op de analyses van Copilot is dan ook altijd aangeraden. Dit haalt Microsoft ook zelf aan.

Security Copilot is beperkt beschikbaar in preview. Microsoft vraagt testers om actief feedback te geven op de kwaliteit van de output. Wanneer de AI-beveiligingsassistent breed beschikbaar zal komen, maakt Microsoft nog niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home