EU start onderzoek naar VMware-overname vanuit antitrustzorgen

eu recht

De Europese Unie kondigt nu zelf aan een onderzoek te starten naar de overname van VMware door Broadcom. Er zijn zorgen dat Broadcom door de overname een te grote machtspositie zal innemen.

Europa is niet zo eenvoudig te overtuigen van de VMware-overname als Broadcom hoopte. Het bedrijf hoopte alle twijfels weg te nemen met een grootste stelling: ‘De overname van VMWare moet concurrentie in de Europese cloudindustrie stimuleren.’ De EU is net als de klanten en de werknemers van VMware niet overtuigd dat de overname voor zoveel moois zal zorgen.

lees ook

Brein achter overname VMware door Broadcom stapt op

De Europese Commissie kondigt nu aan een onderzoek te starten naar de overname. Die aankondiging zat er aan te komen, aangezien de plannen van de commissie voor het uitgebreide onderzoek anderhalve week geleden al naar buiten kwamen. Volgens de aankondiging zijn er redenen om aan te nemen dat de overname te nadelig is voor concurrenten van beide bedrijven. Verder onderzoek is nodig om de stelling te bevestigen of ontkrachten.

Verschillende nadelen

“Ons eerste onderzoek heeft aangetoond dat het essentieel is dat hardwarecomponenten in servers samenwerken met de software van VMware”, aldus Margrethe Vestager, Executive VP van de Europese Commissie. “We zijn bezorgd dat Broadcom na de fusie zou kunnen voorkomen dat zijn hardware-rivalen samenwerken met de servervirtualisatiesoftware van VMware. Dit zou leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit en minder innovatie voor klanten en consumenten.”

Er wordt verder alvast uitgesproken dat beide bedrijven een aanvullend productportfolio hebben, waarin de focus ligt op NIC’s, FC HBA’s en storage adapters. Het onderzoek bekijkt welke concurrenten actief zijn in deze markten en wat de overname voor deze spelers teweeg zal brengen.

In 2023 rond?

Broadcom reageerde al op de aankondiging en hoopt de deal nog steeds voor het einde van 2023 te kunnen afsluiten. “We kijken ernaar uit om ons constructieve werk met de Europese Commissie voort te zetten als onderdeel van hun grondige evaluatieproces. We boeken vooruitgang met onze verschillende registratieaanvragen over de hele wereld, nadat we toestemming hebben gekregen voor juridische fusies in Brazilië, Zuid-Afrika en Canada, en voor controle op buitenlandse investeringen in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië. We blijven verwachten dat de transactie zal worden afgerond in het fiscale jaar 2023 van Broadcom.”

Voor Broadcom is de goedkeuring verwerven van toezichthouders de laatste stap om VMware in het bedrijf te kunnen inlijven. De Commissie heeft tot 11 mei 2023 om het onderzoek te voeren en een definitief besluit te nemen. Dat is één jaar nadat Broadcom officieel een bod van 61 miljard dollar uitbracht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home