Zelfs VMware-werknemers niet te spreken over Broadcom-deal

Het zinkend schip verlaten of blijven roeien?

Verschillende werknemers van VMware boden hun ontslag aan uit onvrede over de geplande overname door Broadcom. “Het is te vergelijken met een zinkend schip en wij worden gevraagd om te roeien totdat we echt ondergaan”, beschrijft een werknemer de situatie.

De overname van VMware door chipgigant Broadcom valt zelfs bij het eigen personeel niet in de smaak. De vrees heerst dat een overname het einde betekent van de flexibele werkomstandigheden. De bekende overnamestrategie van Broadcom boezemt verder ook geen vertrouwen in. Verschillende werknemers haken daarom al af voordat de overname echt rond is.

Voltijds naar kantoor?

De vrees is gebaseerd op gesprekken tussen Hock Tan, CEO van Broadcom en verschillende medewerkers van VMware. “VMware heeft een prachtige campus in Palo Alto die leeg blijft staan”, zou Tan de werknemers verteld hebben op 27 mei 2022. Eén dag na de bekendmaking van de overname.

lees ook

Broadcom koopt VMware voor 61 miljard dollar – Update

De uitspraak werd door veel VMware-werknemers opgevat als een hint naar de afschaffing van het flexibele werkschema. Dat Broadcom bovendien al lang geleden afscheid nam van het thuiswerkbeleid, maakt de vermoedens gegrond.

Ontslagbrieven rollen binnen

Verschillende werknemers van VMware namen vervolgens de beslissing om op te stappen bij het bedrijf of zijn momenteel nog actief op zoek naar een andere werkplek. In getuigenissen aan het nieuwsmerk Insider blijkt de situatie allesbehalve ideaal te zijn voor het voltallige personeel van het bedrijf. “Het is te vergelijken met een zinkend schip en wij worden gevraagd om te roeien totdat we echt ondergaan. Blijf ik op de boot terwijl die naar alle waarschijnlijkheid gaat zinken? Of spring ik omdat andere mensen me dat voordoen?”

“Mensen voelen zich verraden”, vertelt een collega. “Mijn team bestaat uit tien mensen en ik weet dat vier van ons actief aan het solliciteren zijn.”

Vrees voor eigen job

Dan is er verder nog de gekende overnamestrategie van Broadcom die werknemers laat twijfelen over hun jobzekerheid bij het bedrijf. De chipgigant maakt er namelijk een sport van om te bezuinigen, wat kan inhouden dat bepaalde afdelingen geschrapt worden.

“Mensen vragen zich af waarom ze hard zouden blijven verder werken als hun afdeling geschrapt wordt in de komende maanden” vertelt een andere engineer. Deze ingesteldheid blijkt al gevoelig duidelijk te zijn in de productiviteit van teams.

lees ook

Broadcom belooft andere overnamestrategie voor VMware te plannen

Misbruik maken van de situatie

Het samenbrengen van de zeer verschillende culturen van beide bedrijven lokt duidelijk heel wat reactie uit. Aan de kant van Broadcom is er overigens ook al een opvallend ontslag gemeld: Thomas Krausse. Hij is het brein achter de overname en stapte zelf op.

De geplande overname botst op steeds luidere kritiek en concurrerende bedrijven voelden al aan dat de sfeer binnen de bedrijfsmuren ook niet bepaald goed zit. Andere bedrijven proberen bijgevolg talent weg te snoepen. Een werknemer vertelt dat in de maanden na de bekendmaking van de overname rekruteerders van Google, Amazon en Microsoft al een jobaanbieding uitstuurden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home