Bosch investeert 467 miljoen dollar om chipcapaciteit te verhogen

chip wafer

Bosch wil 467 miljoen dollar pompen in het uitbreiden van zijn capaciteiten als chipmaker, vooral nu het tekort aan halfgeleiders zo hoog blijft en toestellen niet afgewerkt kunnen worden.

Het Duitse technologie- en onderdelenbedrijf Bosch zal in 2022 467 miljoen dollar investeren om zijn chipcapaciteit te verhogen. Het is namelijk al lang erg moeilijk om auto’s, pc’s en elektrisch gereedschap te produceren dankzij het grote tekort aan halfgeleiders.

Het bedrag zal ingezet worden in de wafer-fabrieken in Dresden en Reutlingen in Duitsland én in Penang, Maleisië voor chiponderdelen.

Waar, wat en hoeveel?

Het grootste deel van de fondsen zal Bosch inzetten om de fabricagecapaciteit in Dresden op te krikken. Het centrum opende in juni dit jaar voor 1 miljard euro. Dat is zowat de grootste investering van Bosch in de geschiedenis van de organisatie. De faciliteit gaat 300mm-wafers produceren, een grotere maat om meer individuele chips per wafer te kunnen bakken.

In Reutlingen spendeert Bosch de komende twee jaar 50 miljoen euro aan het uitbreiden van zijn ‘cleanroom’, een speciale omgeving waarin het bedrijf siliciumwafers tot halfgeleiderchips maakt. De site vergroot van 4.000 vierkante meter naar 14.500 vierkante meter en voorziet zo 150 nieuwe jobs.

In Maleisië bouwt het bedrijf tot slot een nieuw testcentrum voor halfgeleiders, wat in 2023 operationeel zal zijn. Deze site zal 14.000 vierkante meter in beslag nemen, al bestaan er nog groeimogelijkheden in Penang tot meer dan 100.000 vierkante meter.

Tekort zal nog lang aanhouden

Deze grote investering komt er nu het chiptekort waarschijnlijk nog tot volgend jaar zal aanhouden, volgens experten uit de industrie. Leidinggevenden van Ford Motor Company en General Motors lieten investeerders namelijk al weten dat het gebrek aan halfgeleiders waarschijnlijk nog zal voortduren tot 2022 of 2023.

Het verhogen van de capaciteit is vermoedelijk dus een slimme zet van Bosch. Het bedrijf levert namelijk niet enkel aan autobouwers en andere bedrijven, maar gebruikt ook chips in huis voor zijn elektrische toestellen. Verder is het nieuws positief voor de Europese Unie, die de productie van halfgeleiders wil opkrikken naar een vijfde van de toelevering wereldwijd tegen 2030.

lees ook

EU dient chipsector van 20 miljard euro te voorzien volgens Soitec

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home