Waarom Bosch nu al in kwantumcomputing investeert

Kwantumcomputing is een vroege technologie die naar verwachting pas de komende tien tot vijftien jaar haar doorbraak op het gebied van supercomputing zal bereiken. Als deze verwachting waarheid wordt, zullen veel technologische gebieden die computersimulaties gebruiken als aanvulling op experimenten en prototyping, erdoor veranderen.

Bosch wil deze doorbraak niet afwachten en kondigde in november 2022 een samenwerking aan met IBM op het gebied van kwantumcomputing. Het doel is om in de komende tien jaar, met behulp van kwantumcomputersimulatie van materialen, alternatieven te vinden voor de edele metalen en zeldzame aardmetalen in koolstofneutrale aandrijvingen, zowel voor de elektrische motor als voor de brandstofcel.

In toepassingen waar zelfs de krachtigste computers van vandaag hun rekenlimieten bereiken, houden kwantumcomputers de belofte in van veel grotere, ongekende mogelijkheden

Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch

“In toepassingen waar zelfs de krachtigste computers van vandaag hun rekenlimieten bereiken, houden kwantumcomputers de belofte in van veel grotere, ongekende mogelijkheden”, zei Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch, tijdens de meest recente Bosch Connected World.

Via partnerships kwantumsimulatie naar een hoger niveau tillen

Bosch gelooft in de kracht van partnerships voor een snelle en succesvolle ontwikkeling van veelbelovende digitale toepassingen. In de samenwerking met IBM brengt Bosch zijn expertise, in de simulatie van nieuwe materialen voor industriële toepassingen, in. In ruil krijgt het bedrijf toegang tot de meer dan twintig geavanceerde kwantumcomputers van IBM die beschikbaar zijn via de IBM-cloud.

Met behulp van toekomstige, nog krachtigere kwantumcomputers wil Bosch de eigenschappen van nieuwe materialen voorspellen in een fractie van de tijd die nodig zou zijn op conventionele computers. Het onderzoek naar kwantumalgoritmen voor het verkennen van interessante use cases zal worden uitgevoerd door experts van zowel Bosch als IBM.

Naast nieuwe materialen voor brandstofcellen heeft Bosch ook interesse in nieuwe magneten voor elektromotoren, die lichter, compacter, efficiënter en gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Dergelijke nieuwe materialen beloven milieuvriendelijker te zijn dan zeldzame aardmetalen.

Kwantumtechnologie zorgt voor internationaal concurrentievoordeel

Marktonderzoeksinstituten zien een groot potentieel in kwantumtechnologie. De Boston Consulting Group schat dat de markt voor kwantumcomputing, inclusief nieuwe producten en diensten, de komende 15 tot 30 jaar maar liefst 850 miljard dollar waard zal zijn. Ook de voorspellingen voor kwantumsensortechnologie zijn veelbelovend. McKinsey verwacht dat deze markt de komende jaren zal groeien tot maar liefst 7 miljard dollar.

De Boston Consulting Group schat dat de markt voor kwantumcomputing de komende 15 tot 30 jaar maar liefst 850 miljard dollar waard zal zijn.

Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch

Bosch pleit ervoor dat ook Europa op het gebied van kwantumcomputing een sterke positie inneemt in de wereldwijde concurrentie met de VS en China. “Kwantumtechnologie is cruciaal voor de technologische onafhankelijkheid van Europa. Het is belangrijk dat we de ontwikkeling ervan niet aan andere regio’s overlaten, maar de nodige industriële toepassingsgebieden ontsluiten en onmiddellijk bedrijfsmodellen creëren”, aldus Hartung.

Verdere uitbreiding van de expertise

Bij Bosch werken momenteel zo’n 30 experts op het gebied van kwantumsensortechnologie en kwantumcomputing. Sinds begin dit jaar werkt een startup van Bosch aan het versnellen van de commercialisering van kwantumsensoren. Bosch doet al jaren onderzoek op dit gebied en speelt internationaal een leidende rol.

Net als kwantumcomputers hebben ook kwantumsensoren een enorm potentieel. Ze bereiken een ongekende precisie in vergelijking met conventionele MEMS-sensoren (micro-elektromechanisch systeem). In de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om hiermee een meetnauwkeurigheid te bereiken die 1.000 keer groter is. In de geneeskunde zullen kwantumsensoren bijvoorbeeld kunnen helpen om neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer nauwkeuriger en gemakkelijker te diagnosticeren. Ze kunnen ook zenuwimpulsen waarnemen en op die manier medische prothesen in beweging brengen en controle mogelijk maken puur door te denken in een virtuele realiteit.

“Door onze activiteiten in kwantumsensoren en door de onderzoekssamenwerking met IBM creëren wij ‘Technologie voor het leven’ in de allerbeste zin van het woord”, vat Hartung samen. 


Dit is een ingezonden bijdrage van Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Meer informatie over de inzet van kwantumtechnologie binnen het bedrijf vind je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.