Bosch wil zichzelf sterker laten gelden in het gebied van kwantumcomputing. Het bedrijf kondigt hiervoor een partnership met IBM aan tijdens Bosch Connected World 2022. Volgens het bedrijf zijn investeringen in kwantumtechnologie noodzakelijk voor de technologische onafhankelijkheid van Europa.
“Kwantumcomputers beloven sneller en sterkere processen”, aldus Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur bij Bosch. “In een wereld die steeds meer geconnecteerd wordt, is het voor niemand mogelijk om nog alleen te werken”, vult Tanja Rückert, chief digital officer bij Bosch, aan. Een samenwerking met IBM wordt opgezet.
Tienjarenplan
Veel details kan Bosch er nog niets over meegeven. “We zijn momenteel samen onderzoek aan het voeren naar kwantumcomputing, het is dus onmogelijk om nu al te voorspellen waar we over twee jaar staan”, vertelt Hartung.
Kwantumcomputing staat nog niet voor morgen op de agenda, Bosch en IBM hopen de komende tien jaar ontwikkelingen te maken. Met behulp van kwantumcomputersimulatie van materialen, hopen de bedrijven surrogaten te vinden voor de edele metalen en zeldzame aardmetalen in koolstofneutrale aandrijvingen, zowel voor de elektrische motor als voor de brandstofcel.
Daarnaast is er de interesse in nieuwe magneten voor elektromotoren die lichter, compacter, efficiënter en gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Dit wordt gedaan vanuit milieuoverwegingen, dergelijke materialen beloven namelijk milieuvriendelijker te zijn dan zeldzame aardmetalen.
Aanvullende kennisgebieden
De samenwerking is volgens Hartung interessant voor beide partijen omwille van de aanvullende expertises die beide bedrijven hebben. “Het is mogelijk om kwantumcomputing beter te maken als je weet hoe de machine is gemaakt én als je weet voor welke gebieden kwantumcomputing interessant kan zijn”, stelt Hartung.
Bosch krijgt specifiek toegang tot meer dan twintig geavanceerde kwantumcomputers van IBM die beschikbaar zijn via de IBM-cloud.
Technologische onafhankelijkheid
Wat er ook nog speelt, is de positie van Bosch, IBM en Europa in het algemeen ten opzichte van andere grote bedrijven. “Samen tillen we kwantumsimulatie naar een hoger niveau en krijgen we internationaal concurrentievoordeel”, vertelt Hartung.
“Kwantumtechnologie is cruciaal voor de technologische onafhankelijkheid van Europa. Het is belangrijk dat we de ontwikkeling ervan niet aan andere regio’s overlaten, maar in plaats industriële toepassingsgebieden ontsluiten en onmiddellijk bedrijfsmodellen ontwikkelen.”