Bitcoin Gold geplaagd door 51%-aanval, 18,6 miljoen dollar buitgemaakt

bitcoin gold

Bitcoin Gold, een harde vork van bitcoin, heeft een 51%-aanval moeten verwerken eind vorige week. De onbekende partij heeft in totaal 18,6 miljoen dollar buit kunnen maken volgens CNN door 388.200 munten te ontvangen via double spending.

Een onbekende partij heeft vorige week een double spend-aanval geplaatst op Bitcoin Gold, een harde vork van bitcoin die sinds november 2017 actief is. De partij heeft tijdelijk een 51%-aandeel gehad tijdens het miningproces. De partij heeft dan zo’n hoge hashrate, waardoor hij de blockchain volledig naar zijn hand kan zetten. Ze mikken bewust op kleinere cryptomunten om direct een flinke impact te hebben.

Geen diefstal

Van zodra iemand de 50% overschrijdt, kan die persoon transacties modificeren. Belangrijke kanttekening: de hacker kan geen munten van andere mensen buit maken. Hij kan enkel, tijdens die 51%-aanval, zijn opgehaalde munten verhandelen of transacties buiten een block sluiten. Door een transactie die al verwerkt is terug te roepen, krijg je een double spend. Enkel mensen die net op dat ogenblik een geldtransactie plaatsten, hebben pech.

De munten die hij buit maakte, kon hij onmiddellijk verhandelen naar een andere cryptomunt. Die kon hij daarna omzetten in contanten, zodat hij ongeveer 18,6 miljoen dollar heeft buitgemaakt.

Nadat hij het geld heeft opgehaald, plaatst hij zijn tijdelijke private blockchain opnieuw in het publieke netwerk. Op deze manier lijkt het alsof de munten nooit eruit zijn gehaald.

Niet eerste keer

Edward Iskra, woordvoerder van Bitcoin Gold, laat in een forumpost weten dat het niet de eerste keer is dat deze aanvaller toeslaat. Hij gelooft sterk dat in het verleden bitcoin ook te maken kreeg met double spending. “We zijn 100% zeker dat het om dezelfde persoon gaat. We hebben heel wat gelijkenissen gevonden tussen beide accounts.”

De woordvoerder vraagt overigens extra veiligheid bij exchanges. “Sommige vereisen minder dan vijf bevestigingen, wat aanvallers de mogelijkheid geeft om snel geld om te zetten naar een andere cryptomunt.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home