Bitcoin blijft legaal onder nieuwe EU-regelgeving die weinig voor het milieu doet

De verschillende instanties binnen de EU raakten het eens over wetgeving die cryptomunten aan banden moet leggen. De regels blijven echter aan de lakse kant, zeker wat energieverbruik betreft.

De Europese Raad en het Parlement hebben een akkoord gesloten over de introductie van een wetgevend kader rond het gebruik van cryptomunten. MiCa, zal de nieuwe wetgeving heten, kort voor Markets in Crypto-assets. Daarmee komt er vooruitgang in een plan voor regulering dat al sinds 2020 meegaat. De oorspronkelijke ambitie van de EU was op Bitcoin en andere munten die nefast zijn voor het milieu te verbieden, maar na lobbywerk is dat plan op de tekentafel gesneuveld.

Weten wat we weten

In de plaats daarvan moeten providers van crypto-assets hun energieverbruik meedelen aan de European Securities and Markets Authority (ESMA). Cryptomunten waarvan we al weten dat ze hallucinant veel energie verbruiken en een enorme ecologische voetafdruk hebben waar vrijwel niets tegenover staat, moeten dat dus officieel aan ESMA laten weten. Zo weet ESMA wat we allemaal al weten, zodat we het samen kunnen weten. Concrete maatregelen op basis van die kennis komen er niet, behalve dan de verplichting van cryptoproviders om de data ook op hun website zichtbaar te maken. Dat zal de voetafdruk van cryptomunten verlagen, dromen parlement en Raad.

lees ook

NFT’s zijn dwaas en ieder serieus bedrijf blijft er best vanaf

De voorgestelde regelgeving bevat verder maatregelen om witwaspraktijken tegen te gaan. Zo worden transacties beter traceerbaar en zullen providers transfers naar gesanctioneerde adressen kunnen blokkeren. Een juridisch raamwerk moet voor stabiliteit en toch zeker transparantie over de risico’s en kosten van cryptomunten zorgen. ESMA zal een lijst opstellen van cryptodiensten die niet onder huidige reguleringen vallen. NFT’s zullen alvast geen onderdeel uitmaken van de nieuwe regels.

Gemiste kans

MiCa is een grote stap voorwaarts omdat de EU een stap neemt in de regulering van een markt die nu vrij van regels is. Langs de andere kant is de voorgestelde regelgeving een enorme gemiste kans. De meeste cryptomunten zijn een aanslag op het milieu en doen weinig meer dan sommige mensen rijk maken op basis van het ‘grotere dwaas’-principe, waarbij een koper van een cryptomunt ervan uitgaat dat er op termijn wel een idioot zal langskomen die bereid is nog meer uit te geven aan het digitale item, dat verder geen waarde heeft. Dat de EU twee jaar geleden nog de ambitie had om Bitcoin te verbieden, toont dat wetgevers wel weten wat moet gebeuren maar onder druk van de industrie niet zo ver durven gaan.

De voorlopige overeenkomst zal nu door de maalmolen van de EU draaien zodat de Raad uiteindelijke goedkeuring kan geven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home