Binnenkort geen Bitcoin meer in Europa door klimaatimpact?

Cryptocurrency climate

De Zweedse autoriteiten vragen de EU om energievretende cryptomunten te verbannen vanwege de klimaatimpact. Het mijnen van één Bitcoin heeft namelijk dezelfde energetische waarde als 44 rondjes rond de aarde rijden met een elektrische wagen.

Dankzij een sterke piek in hun eigen energieconsumptie vragen de Zweedse autoriteiten om cryptomining te bannen uit de hele Europese Unie.

Erik Thedéen, directeur van de Zweedse financiële regulator, en Björn Risinger, directeur van de Zweedse instantie voor milieubescherming, trekken aan de alarmbel. Het energieverbruik van het mijnen van cryptomunten zorgt er namelijk voor dat Zweden niet aan de eisen van het Parijse klimaatakkoord kan voldoen.

Open brief

Volgens Thedéen en Risinger steeg tussen april en augustus van dit jaar de energieconsumptie met meer dan 100 procent, gelijk aan het elektrisch verbruik van 200.000 gezinnen.

In een open brief vragen ze daarom een EU-brede ban op ‘proof of work’-cryptomining en het tegenhouden van nieuwe mining-operaties in Zweden. Verder willen ze bedrijven die cryptomunten gebruiken verbieden om zichzelf als duurzaam te bestempelen.

Proof of work

Het proof of work-mechanisme zit echter achter heel de hetze. Dat wordt gebruikt om munt te slaan uit gekende cryptocurrencies als Bitcoin en Ether.

In het proof of work-systeem moeten computers moeilijke wiskundige puzzels oplossen om transacties te valideren binnen een specifiek netwerk. Het proces wordt moeilijker wanneer het aantal ‘blocks’ van gevalideerde transacties toeneemt, waarvoor meer rekenkracht – en dus ook energie – nodig is.

Dit proces mondt echter uit in een race tussen cryptomining-bedrijven om als eerste een nieuwe ‘block’ aan de ‘chain’ toe te voegen en zo een nieuwe cryptomunt te verdienen. Hoe krachtiger je hardware, hoe meer kans je maakt op de munt.

lees ook

Wordt blockchaintechnologie, en daarmee Bitcoin, ondergewaardeerd?

1,8 miljoen kilometer

De noordelijke landen zien de laatste maanden een stijging in het mijnen van cryptomunten door de lage energieprijzen en een overdosis aan hernieuwbare energie. Daarnaast willen bedrijven liever niet in China vertoeven, nu het land hardhandig optreedt tegen de industrie.

“Het is op dit moment mogelijk om 1,8 miljoen kilometer met een elektrische wagen te rijden, wat hetzelfde aandeel energie verbruikt als het mijnen van één Bitcoin”, geven Thedéen en Risinger aan. “Dat is het equivalent van 44 rondjes rond de aarde.”

“Elke dag mijnen bedrijven maar liefst 900 Bitcoins. Dat is dus geen verstandig gebruik van onze hernieuwbare energie”, voegen ze er nog aan toe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home