Apple geneigd om third-party app stores toe te laten op mobiele toestellen

google play store apple app store

De toegeving moet Apple in lijn brengen met de nieuwe Europese regels over eerlijke concurrentie en moet voorkomen dat grote techspelers hun machtspositie misbruiken.

Ingenieurs bij Apple bereiden volgens Bloomberg de integratie voor van third-party app stores. Op die manier zullen eigenaars van iPhones en iPads apps via een store naar keuze kunnen downloaden. Apple heeft zich altijd fel gekant tegen het openstellen van het eigen platform, maar het krijgt van Europa geen keuze. De Digital Markets Act (DMA) trad op 1 november in werking en moet zorgen voor een open en eerlijke markt.

Gatekeepers

Grote techspelers zoals Apple, maar ook Amazon, Google, Meta en andere Microsofts mogen in geen geval hun positie misbruiken om concurrenten uit de markt te duwen. Dat is de opzet van DMA en het is niet verwonderlijk dat bedrijven zoals Apple niet staan te springen om toe te geven. Ook al is de wet sinds november van kracht, de bedrijven hebben nog tot 2024 om te voldoen aan de opgelegde regels. Meer zelfs, in het voorjaar van 2023 zal Europa een lijst met zogenaamde gatekeepers bekend maken.

Gatekeepers zijn organisaties die een sleutelrol spelen voor andere bedrijven om toegang te krijgen tot hun platformen. Het gaat dan om platformen met meer dan 45 miljoen maandelijks actieve eindgebruikers. Die gatekeepers, zoals Apple en Google, zullen zich vanaf 2 mei moeten schikken naar de wet. Al krijgen ze nog een paar maanden om eventuele onvolkomenheden aan te pakken. Het is in die optiek dat Apple zou werken aan het openstellen van het platform voor externe app stores. Dat is één van de voorwaarden van de DMA, naast meer openheid in data, etc.

Addertjes onder het gras

Apple is volgens Bloomberg niet van plan om zomaar mee te gaan in het Europese verhaal. De multinational heeft weinig keuze dan externe partijen toelaten tot het platform. Maar tegelijk wil Apple enige vorm van controle blijven uitoefenen. Veiligheid is het argument waar Apple al langer mee schermt wanneer het gaat over toelaten van externe appverkopers. Zo gaf het bedrijf eerder al aan dat externe, onveilige apps de privacy van de gebruiker kunnen ondermijnen.

lees ook

Mensen, technologie en infrastructuur: zo wil Europa de metaverse omarmen

Apple denkt aan het invoeren van tarieven om aan de eigen veiligheidsnormen te voldoen. Volgens Bloomberg heeft het bedrijf nog geen definitieve beslissing genomen over hoe het zal voldoen aan de DMA-eis die ontwikkelaars toe staat betalingssystemen van derden in hun apps te installeren. Daardoor zouden gebruikers zich bijvoorbeeld kunnen abonneren op een reis-app of in-app aankopen doen, zonder dat Apple daarbij is betrokken.

Apple zou er naar streven om de veranderingen te implementeren in iOS17, dat volgend jaar verschijnt. Daarmee zou Apple voldoen aan de Europese verwachtingen. In dat opzicht werken ontwikkelaars bij Apple aan het openstellen van meer API’s voor apps van derden. Apple gaf eerder al toe aan Europa wat betreft de uniforme USB-C connector. Ook hier gaf Apple met veel tegenzin toe dat het geen andere keuze had.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home