Google Shopping ligt (alweer) onder vuur

google shopping onder vuur
Beeld gemaakt met Dall-E

Een coalitie van meer dan veertig prijsvergelijkingsdiensten heeft een nieuwe klacht ingediend tegen Google Shopping. Google zou zich nog steeds schuldig maken aan machtsmisbruik.

Rond Google Shopping, een tool waarmee je prijzen van producten in webwinkels kan vergelijken, zal het nooit stil blijven. 43 Europese bedrijven die een gelijkaardige dienst aanbieden, hebben een open brief ondertekend aan Eurocommissaris Margrethe Vestager. Daarin vragen ze de Commissie en Vestager om met harde hand op te treden tegen Google.

Dat klinkt als oud nieuws, want in 2017 kreeg Google al een fikse boete van 2,4 miljard euro omdat het zijn eigen zoekresultaten systematisch boven die van andere diensten plaatste.. Zo zorgde Google ervoor dat consumenten zelden tot nooit op de prijzen van concurrenten uitkwamen. Google blijkt zijn lesje nu toch nog niet geleerd te hebben.

De concurrentie beschuldigt Google ervan om een netwerk van partners te hebben uitgebouwd die onder hun naam advertenties van Google doorverkopen. Op die manier lijkt het voor consumenten alsof Google Shopping wel de resultaten van verschillende prijsvergelijkers laat zien. Volgens de aanklagers zijn 93 procent van de aanbiedingen in Google Shopping nog steeds gecontroleerd door de zoekgigant.

Vuurdoop voor Digital Markets Act

De aanklacht belooft meteen een testcase te zullen worden voor de Digital Markets Act, die begin 2023 van kracht gaat. Het wettelijke kader legt zogenaamde ‘gatekeepers’, bedrijven met een grote impact op het world wide web zoals Google, strenge regels inzake eerlijke concurrentie op. De Europese Unie zal snel moeten bewijzen dat DMA geen pitbull zonder tanden is.

Google heeft nog andere katten te geselen in Europa. Uitgevers spannen Google voor de kar wegens het ontnemen van inkomsten uit online advertenties. De opgetelde waarde van de schadeclaims zou rond de 25 miljard euro kunnen uitkomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home