Amazon vermijdt monsterboete na akkoord met EU over antitrust discussie

Amazon,Logo,On,Cartons,Moving,On,Conveyor.,Editorial,Looping,Animation

De Europese Commissie en Amazon zijn het eens geraakt over de grote antitrust discussie die intussen al meer dan drie jaar aansleept.

De deal tussen de Europese Commissie en Amazon is nog niet officieel bekend gemaakt. Toch meldt The Financial Times dat er een akkoord is bereikt. Volgens bronnen zou de commissie op 20 december meer uitleg geven over de onderhandelingen en het bereikte akkoord. Amazon zou in de deal beloven om alle spelers op hun online verkoopplatform gelijkwaardig te behandelen.

In overeenstemming met DMA

Europa haalt met de deal haar slag thuis. Vanaf 1 november is de Digital Markets Act (DMA) van kracht. Samen met de Digital Services Act (DSA) legt de wet grote techbedrijven strikte spelregels op. De implementatie van beide wetten moet verhinderen dat de grote spelers hun machtspositie uitbuiten. In het geval van Amazon had Europa grote moeite met onder andere de dataverwerking bij third-party verkopers op het platform.

Amazon had eerder dit jaar aangegeven dat veranderingen zou aanbrengen in dataverwerking. Toch vond de Europese Commissie, bij monde van topman Gerard de Graaf, die inspanningen ruim onvoldoende. Europa tikte Amazon daarom in september nog op de vingers. Om de onderhandelingen vlotter te laten verlopen, opende de commissie zelfs een kantoor in Silicon Valley. Met resultaat, zo blijkt.

lees ook

Mensen, technologie en infrastructuur: zo wil Europa de metaverse omarmen

Boete vermeden

Amazon vermijdt met de overeenkomst een mogelijke monsterboete, die kon oplopen tot tien procent van de jaaromzet. Volgens bronnen dicht bij beide partijen heeft Amazon beloofd om grotere zichtbaarheid te geven aan de producten van concurrenten. De webverkoper zal hen evenwaardig behandelen en een alternatief aanbod creëren voor kopers bij wie snelheid van levering minder belangrijk is.

De overeenkomsten zullen vijf jaar van kracht blijven. De maatregelen zijn op de markt getest met concurrenten en nadien goedgekeurd door EU-commissarissen. Het akkoord mag gerust worden beschouwd als een overwinning van Europa. Het zal dienen als blauwdruk voor de naleving van het techbedrijf in de DMA. Met het akkoord komt een einde aan drie jaar onderzoek van de Amazonpraktijken.

“De toezeggen die we hebben gedaan, liggen in lijn met wat Amazon van plan was te doen om in overeenstemming te komen met de nieuwe regels van Brussel. We hebben ons altijd constructief opgesteld”, aldus Chris Meyers van Amazon’s General Counsil. In een eerdere reactie liet Amazon al weten dat het zich ernstige zorgen maakte over het feit dat DMA Amazon op een oneerlijke manier viseert. Met het akkoord komt Amazon alsnog tegemoet aan de eisen van de Europese Commissie. En zullen andere spelers meer dan waarschijnlijk volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home