Anthropic verwacht miljardencheque van Google

anthropic

De AI-startup is felbegeerd wild. Na Amazon zou ook nu Google een miljardeninvestering overwegen in Anthropic, het bedrijf achter Claude 2.

Volgens The Information gaat het over een investering die tot twee miljard dollar kan oplopen. Beide bedrijven zouden nog volop in onderhandelingen zijn. Anthropic zoekt actief naar investeerders en wilt zijn marktwaarde optrekken naar twintig tot dertig miljard dollar. Daar is het nog ver van verwijderd, het bedrijf was in maart vier miljard dollar waard, maar met Google en Amazon als potentiële investeerder is het al wel goed op weg dat doel te bereiken.

Rijzende ster

Waarom staan de groten uit de techindustrie te popelen om kapitaal te pompen in Anthropic? Het bedrijf bestaat nog maar amper twee jaar, maar wordt samen met OpenAI als de rijzende sterren in de AI-industrie beschouwd. Het bekendste product van Anthropic is Claude 2, een generatieve AI-bot die gelijkaardige capaciteiten heeft aan ChatGPT. Met onder meer Zoom en Salesforce kan de startup een indrukwekkende klantenlijst voorleggen.

Anthropic kan de investeringen goed gebruiken. Het bedrijf wil Claude-Next ontwikkelen, dat tien keer krachtiger zou zijn dan de beste modellen van vandaag, maar dat kost veel geld. Naar eigen zeggen zal Anthropic minstens een miljard dollar nodig hebben gespreid over het komende anderhalf jaar, op twee jaar wil het vijf miljard dollar binnen halen. Anthropic lanceerde net zoals OpenAI een betalend abonnement voor Claude, maar dat brengt niet genoeg binnen om de hoge kosten te blijven financieren.

Het is gissen waarom Google de geldbeurs wil opentrekken voor Anthropic. Tijdens het Pixel-lanceringsevenement gisterenavond maakte Google duidelijk dat het de komende maanden nog veel met AI plant te doen, maar Google bouwt de modellen voor Bard en co liever zelf. Dat is anders dan bij Amazon, dan minder over kant-en-klare AI beschikt. Bovendien probeert Amazon Anthropic al richting de AWS-cloud te lokken.

lees ook

AWS schakelt een versnelling hoger, maar kruipt niet noodzakelijk zelf achter het stuur

Concurrent OpenAI is eveneens op zoek naar verse centen. Dat bedrijf wordt gesponsord door Microsoft, maar hoopt ook andere grote partijen aan te trekken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home