Amazon pompt vier miljard dollar in OpenAI-concurrent Anthropic

aws

Amazon koopt een minderheidsaandeel in Anthropic. Die AI-start-up bouwt modellen die door grote bedrijven al omarmd worden als een alternatief voor die van OpenAI en Google.

Google heeft Bard, Microsoft heeft z’n samenwerking met OpenAI, maar Amazon heeft niet echt een troef in handen in de AI-concurrentiestrijd. Daar moet een investering van vier miljard dollar in Anthropic verandering in brengen. Met dat geld neemt Amazon het bedrijf niet over, maar verwerft het wel een minderheidsaandeel.

Anthropic kan je zien als een concurrent voor onder andere OpenAI. Het bedrijf bouwde met Claude en Claude 2 een alternatief voor ChatGPT en heeft plannen voor nog krachtigere generatieve AI-modellen. AWS integreerde het model van Anthropic eerder al in zijn Bedrock-oplossing, Zoom stopte Claude via API’s in z’n platform en ook Salesforce integreerde de AI-oplossingen van Anthropic al in zijn cloud. Het Large Language Model van Anthropic is met andere woorden best relevant.

In eerste instantie zet Amazon 1,25 miljard dollar opzij. Loopt die investering goed, dan zal de investering aandikken tot vier miljard dollar in totaal. Dat is handig voor Anthropic, dat de komende jaren vijf miljard dollar aan investeringen wilde ophalen en zo het grootste deel van de centen al binnen handbereik heeft.

Slimmer kost geld

Om Claude-Next te ontwikkelen, dat tien keer krachtiger moet zijn dan de beste modellen vandaag, zal Anthropic naar eigen zeggen minstens een miljard dollar nodig hebben gespreid over het komende anderhalf jaar. De investeringen van Amazon zijn dus broodnodig om nieuwe en betere LLM’s te bouwen. Anthropic biedt voor de Claude-chatbot ook een abonnementsformule aan, maar daarmee worden de rekeningen niet betaald.

Anthropic zal samenwerken met AWS voor de ontwikkeling van zijn nieuwe modellen. Het bedrijf zal de Trainium- en Inferentia-chips van ’s werelds grootste cloudprovider gebruiken om zijn modellen verder te ontwikkelen. Ook Salesforce en Zoom investeerden eerder al in het bedrijf, net als enkele investeringsmaatschappijen.

Het lijkt erop dat AWS hoge verwachtingen heeft voor Anthropic en zelf een soort relatie probeert uit te bouwen die vergelijkbaar is met die van Microsoft en OpenAI. Zwaar investeren is daarvoor cruciaal. Zo stopte Microsoft al ongeveer elf miljard dollar in OpenAI voor de ontwikkeling van GPT-3(,5) en GPT-4.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home