EU wil 43 miljard euro investeren in European Chips Act tegen 2030

De Europese Unie is vastberaden meer in te zetten op productie van chips. Om dat mogelijk te maken is de EU van plan 43 miljard euro te investeren. Dat werd bekendgemaakt met de onthulling van de European Chips Act.   

De European Chips Act moet Europa een betere positie geven in de chipmarkt. “Chips staan ​​centraal in de wereldwijde technologische race. Ze vormen natuurlijk ook het fundament van onze moderne economieën”, vertelt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Financiële plaatje

De chipproductie opdrijven kan enkel door te investeren. De EU is van plan een totaal van 43 miljard euro te investeren om de Chips Act te ondersteunen tot 2030. Dat bedrag sprokkelt de EU bij elkaar door een combinatie van publieke en private financiering.

De EU verspreidt dat bedrag over verschillende investeringen. Onder de investeringsposten worden investeringen in moderne technologieën, in het aanleren van vaardigheden en in onderzoek naar microchips genoemd.

lees ook

EU werkt aan plan om tegen 2030 minstens 20% van alle chips zelf te maken

Binnen de EU was er eerder al kritiek te horen op het voorstel vanwege het kostenplaatje. Toch wordt investeren gezien als de juiste weg om te garanderen dat Europese landen chips voorhanden hebben. De European Chips Act voorziet namelijk de ruimte om bedrijven die Europees geld ontvangen te verplichten om Europese klanten voorrang te geven in uitzonderlijke tijden.

Het investeringsgeld gaat niet enkel naar grote spelers in de halfgeleiderindustrie. Er wordt ook een apart potje voorzien om scale-ups en kmo’s te ondersteunen. Daarvoor zou 2 miljard euro worden gereserveerd, volgens TechCrunch.

Essentieel om productie te verhogen

Momenteel teert Europa op chipproductie van het Oosten. De coronacrisis toonde alleen aan dat die afhankelijkheid grote problemen kan veroorzaken. Cecilia Bonefeld-Dahl, generaal directeur van DIGITALEUROPE, haalt aan dat het verleden al heeft aangetoond dat nieuwe bedrijven moeilijk aan te trekken zijn zonder investeringen: “De EU trok in 2020 slechts 3 procent van de wereldwijde investeringen voor chipfabrieken aan en er is veel werk nodig om dit cijfer omhoog te krijgen.”

De Chips Act moet ervoor zorgen dat tegen 2030 minstens 20 procent van de wereldwijde chipproductie in Europa gebeurt. Momenteel heeft Europa slechts 9 procent van deze productie in handen, volgens von der Leyen.

Deloitte kwam in een rapport tot dezelfde conclusie als von der Leyen. Volgens Deloitte is de halfgeleiderindustrie net zo essentieel voor onze moderne wereld als voedsel, energie, logistiek en andere fundamentele zaken. Daarom zou een uitval van deze sector in de toekomst vermeden moeten worden.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home