Europese Commissie uit stevige kritiek op werkelijke kostenplaatje European Chips Act

De dromen van de EU om tegen 2030 altijd chips voorhanden te hebben, botsen stevig op de werkelijkheid. Momenteel buigt de Commissie zich over het voorstel en houdt het kostenplaatje hun stevig tegen om het voorstel goed te keuren.

De Europese Commissie bekijkt momenteel de European Chips Act. Dat mooie plan moet de Europese infrastructuur boosten met chipfabrieken en de toegang voor EU-landen tot chips ten goede komen.

Concurrentie bieden

Gezien het aanhoudende chiptekort is het niet zo vreemd dat de EU wil investeren in chipcapaciteit. De productie in heel wat sectoren leidt flink onder het chiptekort, producten worden bijgevolg niet gemaakt of de producenten moeten de kosten de hoogte in jagen om een chip te bemachtigen. Alle tekorten opvangen, zal ook voor dit jaar niet mogelijk zijn volgens de voorspellingen.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

De EU wil met de European Chips Act voorkomen dat dergelijke zaken nogmaals voorkomen in de toekomst. Het doel is om tegen 2030 minstens 20 procent van de wereldwijde chipproductie in Europa te hebben. Op die manier wordt Europa een pak minder afhankelijk van het Oosten, waar momenteel de grootste chipfabrieken staan.

Dromen of werkelijkheid?

De Europese Commissie bekijkt de zaken een pak nuchterder. Het probleem ligt bij het totale kostenplaatje van het voorstel. De EU is namelijk van plan geld uit te trekken om chipfabrieken te laten investeren in de EU.

Intel was bij de eersten om toe te zeggen op nieuwe fabrieken in Europa, al zou de chipgigant daar 9,7 miljard dollar aan subsidies tegenover zetten. De EU vindt investeren niet erg, maar het voorstel geeft dan wel bevoegdheden om componenten binnen Europa te houden tijdens een crisis.  

Eigen lidstaten voorrang geven op de voorraad, stuit dan weer op tegenstand van de Commissie, weet de Financial Times. Margrethe Vestager, commissaris voor mededinging in de EU, deelde gisteren aan het Digital Europe-forum mee dat “zelfvoorziening niet het doel is”. Volgens Vestager zou daar een kostenplaatje aanhangen van 240 miljard euro tot 320 miljard euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home