Essentiële chipindustrie nog niet klaar om alle tekorten op te vangen in 2022 volgens Deloitte

chip

Volgens Deloitte schort er nog heel wat aan de manier waarop de halfgeleiderindustrie is georganiseerd, terwijl de industrie essentieel is voor onze moderne wereld. Deloitte voorspelt in het semiconductor-industrie rapport hoe het de industrie zal vergaan dit jaar.

Een nieuw rapport van Deloitte schijnt een licht op het parkoers van de semiconductor-industrie in 2022. Deloitte laat de kans niet schieten om meteen met de deur in huis te vallen: De halfgeleiderindustrie is net zo essentieel voor onze moderne wereld als voedsel, energie, logistiek en andere fundamentele zaken.

Problematische situatie

De pandemie heeft dan weer aangetoond dat de industrie niet is ingericht zoals een essentiële sector. Chipfabrieken draaiden lange tijd niet op volle toeren door lockdowns in landen waar het coronavirus de ronde deed en de chipfabriek gevestigd stond. Tegelijk steeg de vraag naar chips wel bij fabrikanten van bijvoorbeeld laptops, beeldschermen en gameconsoles. Alle verdere details van de oorsprong van het chiptekort, legden we eerder al uit.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Het tekort zorgt aan de consumentenzijde voor vertragingen en beperkte voorraden van felbegeerde artikels. Aan de productiezijde zorgen de tekorten voor veel minder inkomsten, schrijft Deloitte: “Bij meerdere eindmarkten kan het tekort van één enkele kritische chip, die vaak minder dan één dollar kost, de verkoop van een apparaat ter waarde van tienduizenden dollars tegenhouden.’’ Volgens de cijfergegevens zou de industrie 500 miljard dollar zijn misgelopen de afgelopen twee jaar.

Ontwrichting

De markt is voor lange tijd stevig ontwricht en de voorspellingen van Deloitte zijn nog lang niet allemaal even hoopvol. Zo starten de vier voorspellingen met de verwachting dat het tekort blijft aanhouden. Al is het niet zo dat we meteen de handdoek in de ring moeten gooien, want volgens Deloitte zullen de tekorten wel minder erg zijn dan in 2021.

“We verwachten dat de ernst en de duur van het chiptekort, en de economische gevolgen ervan, minder uitgesproken zullen zijn vanwege de toegenomen capaciteit, maar ook door verbeteringen in de toeleveringsketen die chipmakers, distributeurs en eindklanten maken.’’

Tekort aan werkkrachten

Wat de halfgeleiderindustrie dan wel weer de das omdoet is het tekort aan werknemers. De chipindustrie neemt bovendien niet zomaar iedereen aan, enig verstand van zaken is vereist. Bovendien veranderen de vereisten in de industrie, waardoor softwarevaardigheden aan belang winnen.

Aan de tweede voorspelling zal de derde niet veel goeds doen: de chipproductie zal in nieuwe gebieden plaatsvinden. Taiwan en Zuid-Korea zullen hun machtspositie in de chipwereld deels verliezen nu chipfabrieken ook dichter bij de klanten worden opgebouwd. Intel is bijvoorbeeld al van plan om chipcapaciteiten uit te breiden in Duitsland, Frankrijk en Italië. Alles in gang zetten is al niet van de ene op de andere dag gebeurd en voor deze nieuwe chipfabrieken zijn werknemers nodig, die opnieuw eerst de nodige scholing dienen te krijgen.

lees ook

TSMC pompt 44 miljard dollar in chipproductie in 2022

Deloitte is wel van mening dat nieuwe vestigingslocaties uiteindelijk voordelig uitdraaien voor de chipindustrie, aangezien nieuwe jobs worden gecreëerd, er minder kans is op uitval van alle fabrieken tegelijk en zorgen over tekorten door handelssancties wegvallen.

Digitale transformatie versnelt

De voorspellingen sluit Deloitte af met een positieve noot: chipmakers zullen de digitale transformatie versnellen. “Als fabrikanten hun concurrentievoordeel willen versterken, zijn ze gedwongen de eerste te zijn die nieuwe producten lanceren, de productie snel opschalen en zich richten op innovatie en efficiëntie.”

In de chipindustrie is dus nog heel wat werk aan de winkel om alles vlotjes te laten verlopen. De komst van een chipfabriek in Europa, moet in ieder geval volgens de Europese Unie al wat druk van de ketel laten wat betreft de Europese markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home