Er is verwarring ontstaan over de door de Amerikaanse overheid opgelegde handelsban met Huawei. Het Chinese technologiebedrijf zou vanuit veiligheidsoogpunt gevaarlijk zijn, maar Trump sloot gisteren niet uit dat Huawei mogelijk toch opgenomen zou kunnen worden in een soort van handelsovereenkomst.
Tijdens een persconferentie naar aanleiding van een bijeenkomst met agrarische groepen, zaaide Trump verwarring toen een verslaggever hem vroeg over de genomen stappen tegen Huawei, aldus The Verge.
Militair oogpunt
“Huawei is iets dat erg gevaarlijk is. Je kijkt naar wat ze gedaan hebben vanuit een veiligheidsstandpunt, vanuit militair oogpunt is het erg gevaarlijk. Dus het is mogelijk dat Huawei zelfs zou worden opgenomen in een soort van handelsovereenkomst. Als we een deal sluiten, kan ik me voorstellen dat Huawei mogelijk in een of andere vorm is opgenomen, een deel van een handelsdeal.”
Toen de verslaggever Trump vervolgens vroeg hoe die handelsdeal er dan uit zou zien, antwoordde de Amerikaanse president dat ‘het gunstig zou zijn voor Amerika’. Over Huawei zei hij het volgende: “Het is te vroeg om te zeggen. We zijn gewoon erg bezorgd over Huawei vanuit een beveiligingsstandpunt”.
Deze uitspraak mag opvallend worden genoemd. Aan de ene kant legt de Amerikaanse overheid strenge beperkingen op voor Huawei, omdat het bedrijf een beveiligingsbedreiging zou zijn op het gebied van spionage. Een beschuldiging die Huawei tot nu toe altijd nog heeft ontkend. Een mogelijkheid die ook andere landen in de wereld voor nu niet uitsluiten, internationaal vrezen veel landen net als Trump voor spionage door Huawei.
De uitspraak is vreemd omdat ze twee onverzoenbare standpunten bevat. Hoewel Trump vanuit veiligheidsoogpunt Huawei als gevaarlijk ziet, merkt hij tijdens de persconferentie op dat de beperkingen tegen Huawei mogelijk kunnen worden opgeheven, als onderdeel van een handelsovereenkomst. Een opmerkelijke uitspraak, gezien er niet over een veiligheidsdreiging kan worden onderhandeld, als onderdeel van een handelsdeal. De dreiging valt niet weg door het tekenen van een handelsakkoord.
Belgische Centrum voor Cybersecurity
Zo onderworp ook het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) het Chinese technologiebedrijf aan een maandenlang onderzoek. Afgelopen april bracht de CCB naar buiten geen concrete aanwijzingen te hebben gevonden van een dreiging. In Nederland zouden er aanwijzingen zijn dat het technologiebedrijf betrokken zou zijn bij spionage door China in Nederland. Iets dat de AIVD, de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, momenteel uitzoekt.