Windows Virtual Desktop krijgt publieke preview

microsoft

Microsoft miste de zelfopgelegde deadline met ongeveer drie maanden, maar Windows Virtual Desktop is nu toch eindelijk beschikbaar als publieke preview. De dienst biedt Windows-virtualisatie via Azure.

Microsoft valt zoals aangekondigd de virtualisatiemarkt binnen met Windows Virtual Desktop. De dienst is per direct beschikbaar als publieke preview, maar deelnemende Azure-infrastructuur is momenteel beperkt tot twee regio’s: US East 2 en US Central. Dat wil zeggen dat ook wij er mee aan de slag kunnen, als latency geen probleem is en de data waarmee je wil werken legaal in de VS mogen staan.

VDI van Microsoft

Windows Virtual Desktop is precies wat de naam suggereert: een dienst waarmee je eenvoudig virtuele machines en applicaties kan gebruiken via de cloud. Microsoft zet in op eenvoud. Vanuit de Azure Marketplace geef je aan hoeveel virtuele desktops je wil, je kiest enkele andere instellingen zoals gebruiksintensiteit, en binnen enkele minuten heeft Azure de nodige infrastructuur geprovisioneerd.

Gebruikers krijgen toegang tot hun virtuele desktops via een app, die draait op Windows, macOS, iOS, Android en een gewone browser. Wie al van Citrix, VMware of Parallels gehoord heeft, wordt vermoedelijk overmant door een zeker gevoel van herkenbaarheid. Microsoft lijkt inderdaad frontaal ten aanval te gaan tegen de heersende VDI-experten. Letterlijk zegt niemand binnen het bedrijf dat. Zo is en blijft Citrix een waardevolle partner, die Windows Virtual Desktop zelf zal aanbieden en kan augmenteren met z’n eigen diensten. In de praktijk zal Microsoft zonder enige twijfel marktaandeel wegsnoepen van dergelijke gewaardeerde partners.

Eenvoudig licentiemodel

Windows Virtual Desktop is in eerste instantie gericht op Windows 10-gebruikers. Microsoft koos voor een eenvoudig licentiemodel. Misschien heb je de nodige licenties zelfs al wel, aangezien Windows Virtual Desktop zit inbegrepen in onder andere E3, E5 en RDS-licenties.

Verder profiteert de Windowsbouwer van de recente overname van FSLogix. Dat bedrijf brengt technologie met zich mee waarbij bijvoorbeeld databases van Outlook of bestandsmappen van Onedrive bewaard kunnen worden op een partitie van een afzonderlijke opslagserver. Wordt een virtuele machine geactiveerd, dan wordt die partitie netjes in de rest van het opslaggeheugen van de virtuele machine geïnjecteerd. Aangezien zowel Outlook als OneDrive rekenen op een grote en persistente aanwezigheid van lokale data, zorgt die integratie voor een snellere opstart van de apps.

Windows 7 met ondersteuning

Windows biedt ook Windows 7 aan via zijn virtualisatiedienst. Dat aanbod is bedoeld voor bedrijven die meer tijd nodig hebben om over te schakelen naar Windows 10. De ondersteuning voor Windows 7 eindigt in januari van 2020. Wie het OS dan nog draait, moet ofwel een flinke som geld overhandigen aan Microsoft om deel te mogen uitmaken van het extended support-programma, of kan voortwerken in Windows 7 op virtuele machines. De extendend support zit daar immers gratis bij inbegrepen voor de komende drie jaar.

Hoe Windows Virtual Desktop in de markt zal vallen, blijft afwachten. De combinatie van een enkel aanspreekpunt (Microsoft), een eenvoudig licentiemodel en een gebruiksvriendelijk initialisatieproces zijn in ieder geval troeven die Microsoft kan uitspelen. Wie het niet erg vindt om op een Amerikaanse server te klooien kan vandaag al aan de slag gaan, wacht je liever tot Windows Virtual Desktop ook naar onze regio komt, dan hoef je normaal maximaal enkele maanden geduld te hebben.

Gerelateerd: Parallels RAS eerste indruk: waardig alternatief voor de grote virtualisatiespelers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home