Intel lanceert nieuwe Ultrabook-standaard voor 5G en AI

Intel introduceert met Project Athena een nieuw kwaliteitslabel voor laptops. De details zijn vaag, maar het label doet denken aan de succesvolle Utrabooks van weleer, deze keer met een focus op 5G en AI-technologie.

Intel wil zich op CES opnieuw in een rol van innovatie-katalysator wringen. De chipfabrikant pakt daarom uit met een nieuw kwaliteitslabel: Project Athena. Laptopfabrikanten die deelnemen aan Project Athena moeten toestellen uitbrengen die voldoen aan een strikte set standaarden, die ieder jaar opnieuw herzien zullen worden.

Ultrabook, heruitgevonden

Het plan van aanpak komt zo uit het Ultrabook-handboek. Toen Intel destijds dat label lanceerde, zette het OEM’s aan om dunnere, mooiere en snellere toestellen dan ooit te voren te maken om toch maar in de begeerde categorie te vallen. Met Project Athena hoopt Intel nu iets gelijkaardigs te bewerkstelligen.

Wat Intel precies voor ogen heeft, is nog een beetje vaag. De nieuwe standaard moet focussen op nieuwe technologieën zoals 5G en AI. Zeker de rol van AI is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk wil het laptops met voorspellingscapaciteiten die zo bijvoorbeeld de autonomie van de batterij kunnen rekken. Het is immers ook de bedoeling dat de nieuwe toestellen allemaal een volledige dag zonder stopcontact kunnen. Project Athena lijkt in ieder geval niet alleen een innovatieproject, maar zeker ook een marketingzet.

Windows en Chrome OS

Verrassend genoeg focust Intel zich niet op Windows-laptops. Ook Chromebooks zullen het nieuwe label kunnen krijgen. Zeker met de autonomie als een belangrijke factor belooft het label zo een boost te geven aan Chrome OS-toestellen, die trouwens ook in ons land aan de vooravond van een doorbraak lijken te staan.

Intel heeft al de nodige partners verzameld om zijn nieuwe ambitie werkelijkheid te maken. De meeste grote namen, waaronder HP, Lenovo, Acer, Asus en Microsoft, beloven al te willen samenwerken met Intel voor Project Athena-laptops.

Anti-AMD

In tegenstelling tot bij de Ultrabooks is het nut van dit label niet helemaal duidelijk. Intel wil een leidersrol opnemen, maar in de praktijk heeft innovatie in de laptopsector vandaag niet echt een boost nodig. OEM’s doen al hard hun best om dunne, krachtige en aantrekkelijke toestellen met de nieuwste technologie te maken zonder dat ze daarvoor van buitenaf een duwtje nodig hebben. Of Project Athena de laptop-ontwikkeling echt in een stroomversnelling zal duwen, blijft dus afwachten.

De kritische geest zou het project ook kunnen zien als een zet tegen concurrent AMD. Door een aantrekkelijk label te creëren, en daar op termijn een succesvolle marketingcampagne aan te binden, bouwt Intel voor zichzelf een monopolie op Project Athena-laptops. De kans dat AMD-toestellen helemaal aan de door Intel vastgelegde specificaties zullen voldoen, lijkt immers klein.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.