De nieuwe lijst met de 500 snelste supercomputer ter wereld heeft twee primeurs: 100 procent Linux en gpu wint van cpu. Er is voortaan ook een nieuwe nummer één die China aflost na zes jaar. Er staan geen Belgische machines in de lijst, wel één Nederlandse op plaats 218.
In de nieuwste TOP500-notering staan heel wat vernieuwingen vergeleken met de vorige lijst. Voor het eerst sinds zes jaar staat de V.S. opnieuw helemaal aan kop met de Summit-supercomputer gebouwd door IBM. De supercomputer heeft 122,3 petaflops aan rekenkracht en rekent op 4.356 nodes die telkens twee 22-core Power9-cpu’s en zes Nvidia Tesla V100 gpu’s aan boord hebben.
Linuxdominantie
Opvallend is dat de lijst voor het eerst 100 procent Linux kleurt. IBM heeft nog lang volgehouden met zijn AIX-OS, een Unix-variant, maar die is nu uit de lijst verdwenen. Linux-bedrijven zoals Red Hat helpen bij de configuratie van supercomputers om er het maximale uit te halen. Zo hebben zij de Summit-supercomputer ook helpen configureren.
In de toekomst zal Linux de lijst vermoedelijk blijven domineren door gebrek aan concurrentie. IBM maakt er geen geheim van dat het zijn eigen besturingssysteem niet meer actief pusht. Daarom werkten ze ook samen met Red Hat voor Summit.
GPU wint van CPU
Lunix domineert, maar Nvidia ook. In de nieuwe TOP500-lijst steekt de gpu voor het eerst de cpu voorbij qua rekenkracht. 56 procent komt vandaag van Nvidia Tesla GPU’s in nieuwe supercomputers.
Nog frappanter: Nvidia laat weten dat de helft van alle Tesla GPU’s die voor HPC/AI/data analytics-systemen worden gekocht, zich niet inschrijven op de TOP500-lijst. Heel wat partijen willen liever niet hun prestaties kenbaar maken aan de wereld of willen hun systeem niet adverteren via deze lijst.
De specifieke Tensor Cores in de Tesla V100-gpu’s hebben bijzonder veel potentieel voor deep learning. De Summit-supercomputer alleen al kan op 3 exaflops rekenen aan piekprestaties voor deep learning. Sierra (nummer 3 in de lijst) komt in de buurt van 2 exaflops en ABCI (nummer 5 in de lijst) 0,5 exaflop. Deze drie gecombineerd hebben evenveel deep learning rekenkracht dan alle andere 497 systemen in de lijst tezamen.
Lokale supercomputers
Nederland heeft nog één supercomputer in de lijst staan, de SURFsara academische HPC uit Amsterdam. Die staat al sinds 2013 in de lijst en stond even op plaats 45 in 2014 na een upgrade, maar is ondertussen weggezakt naar 218.
In België stond supercomputer BrENIAC van de KU Leuven lange tijd in de lijst, maar heeft de top 500 verlaten afgelopen jaar. Hun nieuwste Genius AI-supercomputer haalt met 600 teraflops net te weinig om de lijst te halen.