Hoe gebruik je Microsoft Edge zo veilig mogelijk?

Microsoft Edge Chromium

Je kan tegenwoordig nooit genoeg beveiligd zijn op het wereldwijde web, gezien data overal verspreid worden. Dankzij deze korte ‘how to’ hoef je je ook geen zorgen meer te maken over je privacy wanneer je Microsoft Edge gebruikt.

Wanneer je niet met je gegevens te koop wil lopen, helpt Microsoft Edge je daar een handje bij. Met onderstaande slimme tips maak je dan ook zo veilig mogelijk gebruik van je browser, gelet op je privacy.

 • Voorkom tracking

  De eerste logische stap is om tracking te voorkomen in je browser. Websites maken gebruik van trackers om allerhande informatie te verzamelen en zo hun diensten te verbeteren. Denk maar aan al die advertenties die plots opduiken na het opzoeken van je favoriete fondueset.

  Wanneer je in Edge op Instellingen > Privacy, zoeken en services klikt, kan je de traceringspreventie op Strikt zetten. Deze optie blokkeert de meeste trackers van alle websites, waardoor advertenties ook niet meer gepersonaliseerd zullen worden. Onder het kopje Geblokkeerde trackers kan je ook zien welke websites je niet meer kunnen volgen.

  Edge

  Je dient wel te weten dat websites er ook voor kunnen kiezen de traceringspreventie van Edge te negeren. Het is dus geen waterdichte optie.

 • Verzend niet volgen-verzoeken

  Wanneer je naar beneden scrolt op dezelfde pagina, zie je onder het kopje Privacy de optie Niet volgen-verzoeken verzenden staan. Wil je deze inschakelen, krijg je de melding te zien dat het effect van een verzoek afhangt van hoe een website wenst te reageren. Veel websites kunnen namelijk je browsegegevens blijven verzamelen en gebruiken. Verder kan je vermijden dat websites controleren of er betalingsmethoden zijn opgeslagen.

  Edge

  Ook kan je onder het kopje Beveiliging bij Verbeter uw beveiliging op het web voor Gebalanceerd of Strikt kiezen. Dankzij deze modus bescherm je je browser tegen malware, al lijkt de strikte of ‘Super Duper Secure’-optie misschien net iets té veilig. Het kan namelijk delen van websites helemaal onbruikbaar maken.

  Edge

 • Kijk uit met extensies

  Hoewel extensies erg handig kunnen zijn in je browser, zijn ze ook in staat om data te verzamelen. De meeste extensies van een betrouwbare bron doen dit echter niet. Wanneer je van plan bent eentje te installeren, controleer je wel best eerst de naam van de ontwikkelaar.

  Daarnaast kunnen extensies die advertenties blokkeren een welkome toevoeging zijn, denk bijvoorbeeld aan uBlock Origin. Op die manier kom je zeker niet in contact met vervelende reclame.

 • Shop niet te veel

  Je wist het misschien nog niet, maar Microsoft Edge helpt je op zoek te gaan naar de beste prijs voor een product. Wanneer je dit net iets te privé vindt, schakel je onder Services op de Privacy-pagina best alle mogelijkheden uit. Dat betekent echter ook dat je geen vergelijkbare sites meer te zien krijgt wanneer je de juiste niet kan vinden.

  Edge

 • Wis je cookies en geschiedenis

  Tot slot kan het ook handig zijn om af en toe je cookies en geschiedenis te wissen. Wil je helemaal op zeker spelen? Doe dit dan elke keer wanneer je je browser gebruikt. Je moet dan wel kunnen leven met heel wat minder gebruiksgemak in Microsoft Edge.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home