Microsoft Edge krijgt functie om RAM-verbruik te beheren

microsoft edge windows

Binnenkort bepaal je zelf hoeveel RAM-geheugen Edge mag gebruiken. Te weinig RAM toekennen kan wel impact hebben op de prestaties van de browser, waarschuwt Microsoft.

Microsoft Edge krijgt een nieuwe functie waarbij je een limiet kan zetten op de hoeveelheid geheugen die de browser toebedeeld krijgt. De functie is nog niet beschikbaar, maar wordt wel volop uitgetest in een Canary-build, blijkt uit een screenshot gedeeld via X.

De RAM-regelaar zal je vinden onder het menu Browser Essentials, waar je onder meer informatie vindt over het batterijverbruik van Edge en beveiliging. Via een simpele schuifbalk kan je bepalen hoeveel RAM Edge krijgt, van 1 GB tot de maximale capaciteit van je pc. Je kan dit dynamisch op- en neerschalen wanneer nodig.

edge ram
Stel het RAM-verbruik van Edge in. Bron: Leopeva64 (via X)

De hoeveelheid RAM-geheugen die een browser verbruikt, hangt af van hoeveel tabbladen je open hebt staan. Inactieve tabbladen die je open laat staan, worden tijdelijk bewaard in het geheugen zodat je ze snel weer kan openen. Geen idee hoeveel RAM in je pc zit en hoeveel je nog over hebt? Dit kan je controleren via Taakbeheer onder Prestaties.

Wees niet te zuinig

Microsoft waarschuwt om ook niet te zuinig te zijn voor Edge. Het instellen van een lage limiet kan de snelheid van je browser beïnvloeden. Je mag niet verwachten dat je browser tientallen tabbladen simultaan kan verwerken op 1 GB RAM.

lees ook

Microsoft Edge krijgt update die ‘gekaapte’ tabbladen van Google Chrome rechtzet

Microsoft nam de voorbije jaren meerdere maatregelen om Edge zuiniger te laten omgaan met het geheugen van je pc. Drie jaar geleden lanceerde het een ‘prestatiemodus’ waarbij de browser prestaties automatisch optimaliseert naar de capaciteiten van je apparaat. Edge laat inactieve tabbladen na twee uur ‘slapen’ zodat die niet onnodig RAM-geheugen vasthouden op de achtergrond.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home