Microsoft legt Edge minder agressief op aan Windows 11-gebruikers

Als je in Europa woont tenminste

microsoft edge windows

Een andere browser dan Edge ingesteld als standaardbrowser? Dan zal Microsoft voortaan je keuze respecteren voor links die je opent vanuit de systeemfuncties van Windows.

De aanpassingen zijn eerder geruisloos gecommuniceerd in de releasenotities van een Windows 11 bèta-update die sinds eins augustus beschikbaar is via het Insider-kanaal. Daarin staat te lezen dat ‘Windows-systeemonderdelen de standaardbrowser gebruiken om koppelingen te openen’. Dat betekent dat als je in de instellingen Edge vervangt als je vaste browser door Chrome of Edge, Windows die keuze zal respecteren.

Typ je nu bijvoorbeeld ITdaily in de zoekbalk van Windows, dan kan je ook zoeken op het web. Je zal dan automatisch worden omgeleid naar Bing en Edge. Dit verandert binnenkort dus naar de browser die je hebt ingesteld als standaardbrowser. Dit doe je de instellingen te openen en door te klikken naar Apps > Standaard-apps, het venster voor je favoriete browser openen en Standaard instellen aanklikken.

windows 11 standaardbrowser instellen

Agressieve marketing

Dit klinkt maar als een kleine aanpassing in Windows, maar voor Microsoft voelt het als een hele fles water bij de wijn mengen. De agressieve marketingtrucs van Redmond zijn inmiddels notoir. Microsoft wil nu eenmaal graag dat je zijn browser gebruikt en al sinds de start van het world wide web wordt het concurrerende browsers lastig gemaakt in Windows.

In Windows 11 was het aanvankelijk zelfs niet mogelijk om je standaardbrowser te veranderen, maar hier is Microsoft inmiddels wel op teruggekeerd. Je moet dan wel voor elk bestandstype afzonderlijk de voorkeurbrowser instellen, om de kans te verhogen dat je toch ergens per ongeluk Edge laat staan. Niet alleen de systeemfuncties van Windows maken zich hier schuldig aan, ook de Office-apps doen vrolijk mee.

lees ook

Outlook en Teams openen links in Edge, of je dat nu wilt of niet

Enkel in Europa

Het is nog wachten tot wanneer de aanpassingen uitrollen naar alle Windows 11-gebruikers. De update zit in de testfase, dus Microsoft mag zich nog altijd bedenken. De aanpassingen voor de Windows-systeemonderdelen gelden overigens ook enkel voor gebruikers in de Europese Economische Zone.

Of dat iets te maken heeft met het antitrustonderzoek dat Microsoft boven het hoofd hangt, is voer voor speculatie, maar de timing is in ieder geval opmerkelijk. Microsoft kondigde enkele dagen geleden ook al aan om Teams los te koppelen van Office-abonnementen. Elke vorm van goede wil kan de zaak van Microsoft alleen maar helpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home