Microsoft Edge integreert extra veilige ‘Super Duper Secure’ functie in nieuwste versie

microsoft edge

De nieuwe functie schakelt JIT uit, een compiler die JavaScript-prestaties verbetert. Dat klinkt negatief, maar de verandering zorgt voor een flinke veiligheidsverbetering.

Sinds augustus kunnen Edge bèta-testers al aan de slag met de bijzonder genaamde ‘Super Duper Secure’ modus. De nieuwe functie beschermt gebruikers tegen de meest gebruikelijke kwetsbaarheden. Het doet dat door de JIT compiler uit te schakelen in Edge.

De JIT compiler werd in het verleden ontwikkeld om de prestaties te verhogen van een internetbrowser. Deze functie uitschakelen heeft een impact op de browsersnelheid, maar Microsoft verwacht dat dat niet altijd het geval zal zijn bij elke opdracht. Worst-case spreekt de softwaregigant over een vertraging van 17 procent voor websites die heel veel Javascript gebruiken, zoals bijvoorbeeld YouTube.

Door JIT uit te schakelen, elimineer je volgens Microsoft bijna de helft van de Javascript-bugs die nog niet zijn hersteld. Daar bovenop wordt het moeilijker om elke resterende bug uit te buiten.

Wat is JIT?

De JIT compiler is een twaalfjaar oude tool die de prestaties van Javascript verbetert. Het laadt sneller webpagina’s, in ruil voor minder veiligheid. Bijna 45 procent van alle V8 JavaScript-kwetsbaarheden worden gelinkt aan JIT. De meeste browserupdates die je vandaag moet installeren, zijn vaak patches voor deze kwetsbaarheden.

Microsoft benadrukt wel dat de nieuwe functie ondanks een lange testperiode nog experimenteel is. Het kan websites kapot maken die sterk afhankelijk zijn van JavaScript.

Ga nu aan de slag

Om ‘Super Duper Secure’ in te schakelen, moet je Edge versie 96.0.1054.29 of recenter draaien. Je kan dat nakijken door rechts bovenaan op de drie puntjes te klikken. Ga naar Help en feedback en kies Over Microsoft Edge. Heb je de juiste versie? Dan kan je aan de slag met de ‘Super Duper Secure’ functie. Klik rechts bovenaan opnieuw op de drie puntjes en kies deze keer Instellingen. Selecteer Privacy, zoeken en services in de linkerkolom en scroll naar beneden tot je Beveiliging ziet. Schakel de functie Beveiligingsbeperkingen inschakelen voor een veiligere browserervaring in en kies hier Strikt.

Edge instellingen

Zijn er website opeens stuk die je vaak bezoekt, maar kies je toch liever voor extra veiligheid? Je kan onder Uitzonderingen bepaalde websites toch toegang geven tot de JIT compiler.

Ondanks dat Microsoft de functie nog als experimenteel labelt, laat de softwaregigant duidelijk merken waar het naartoe wil in de toekomst. De steeds ouder wordende V8 JavaScript JIT compiler is een ramp op vlak van veiligheid en de kans is groot dat het de komende jaren elke internetbrowser de functie uitschakelt.

lees ook

Edge nog prominenter in Windows 11 door installatie van EdgeDeflector te verbieden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home