CES 2021: wat je moet onthouden van de digitale beurs

ces

Dit jaar was CES een volledig digitale affaire, maar dat wil niet zeggen dat er weinig nieuws was. We volgden de belangrijkste zakelijke aankondigingen op. Een overzicht.

De Consumer Electronics Show, die normaal jaarlijks in Las Vegas plaatsvindt maar nu omwille van de pandemie naar het internet verhuisde, is al lang niet meer exclusief op consumenten gericht. Fabrikanten maken dankbaar gebruik van de hardware-georiënteerde beurs om hun nieuwste snufjes in de verf te zetten, ook wanneer die gericht zijn op een zakelijk publiek.

Nieuwe laptops en schermen

Voor 2021 betekent dat vooral veel laptops en veel schermen. Pc-reuzen HP, Dell en Lenovo kondigen een heleboel nieuwe hardware aan die in de komende weken en maanden gelanceerd zal worden. Op zich liggen de aangekondigde toestellen in de lijn van verwachting. Denk aan opgefriste laptops, extra dunne ultrabooks en mooie schermen met USB-C-connectiviteit.

Het opvallendst aan de aankondigingen is de omkadering: plots is al de hardware perfect voor thuiswerk. In de praktijk zien we vooral de verderzetting van bestaande hardwarelijnen, met de occasionele toevoeging van een Teams-knop.

Originele toestellen

Toch is er plaats voor originaliteit. Lenovo bouwt immers verder op de ThinkBook Plus: een laptop met een groot eInk-scherm aan de voorkant. Het concept kon ons vorig jaar niet helemaal bekoren maar dat belet Lenovo niet om opnieuw te proberen met een opvolger.

Ook de Thinkbook 14p valt op tussen al het laptopgeweld: dat toestel krijgt een optioneel 2,8K OLED-scherm mee. De grote contrasten en levendige kleuren van de OLED-technologie beloven een prachtige kijkervaring. Hopelijk zorgt Lenovo ervoor dat de taakbalk niet in de kortste keren in het display staat gebrand.

HP’s opvallendste toestel is ongetwijfeld de HP Elite Folio. De laptopfabrikant kiest niet alleen voor ARM, ook de vormfactor is origineel. Het toestel doet immers dienst als 2-in-1 met een speciaal scharnier dat je toelaat het scherm over het toetsenbord te klappen. Zo blijft de achterkant van de laptop ook echt de achterkant in tabletmodus, wat aangenamer moet aanvoelen dan een gedeactiveerd toetsenbord. De aanpak is niet nieuw: in de begindagen van de 2-in-1 zagen we een dergelijk scharnier wel vaker maar het resultaat bleef vrij log en dik. Met de nieuwste laptoptechnologie en ARM aan de binnenkant, verwachten we meer van de Elite Folio.

Verrassende all-in-ones

Dell en Lenovo werken zich verder in de kijker met twee opvallende all-in-one-designs. Dell kiest voor een modulaire aanpak, waarbij je het computer-onderdeel in de voet van het scherm kan wegklikken, vervangen en upgraden.

Lenovo onderscheidt zich dan weer van de massa door zijn all-in-ones een portretmodus te geven. Wie wil kan de schermen volledig verticaal opstellen, al denken we dat de fabrikant hier toch vooral een niche mee aanspreekt.

Nieuw binnenwerk van AMD en Intel

Het belangrijkste nieuws komt echter niet van de OEM’s, maar van chipbakkers AMD en Intel. Intel breidt zijn line-up van 10 nm Tiger Lake-chips uit met nieuwe krachtige varianten en professionele vPro-chips. Die componenten geven de laptopbouwers de mogelijkheid om hun line-up te vernieuwen. Voortaan is 10 nm in de laptop ook bij Intel de standaard, al blijven desktopchips met het moderne procedé uit.

AMD laat dat niet aan zijn hart komen, en maakt van de conferentie gebruik om zijn hele portfolio aan 7 nm-laptopchips te vernieuwen. De processordesigner komt met een compleet vernieuwde line-up van mobiele chips van hoog tot laag TDP, zowel in klassieke varianten als met het Pro-label dat extra managementsfuncties met zich meebrengt. AMD denkt dat zijn Ryzen 5000 Mobile-chips de beste op de markt zijn.

Wat daar van aan is, zal de toekomst uitwijzen. Voor CES 2021 missen we in ieder geval OEM’s die premium-designs aankondigen met AMD aan de binnenkant. De meest high end-toestellen blijven op het eerste zicht een Intel-affaire.

Degelijke vooruitzichten

De beurs geeft ons de nodige leuke toestellen om naar uit te kijken het komende jaar. Het is al een tijdje duidelijk dat ook zakelijke laptops aantrekkelijk moeten zijn, en dat wordt opnieuw bevestigd. Verder bracht CES 2021 niet bepaald revolutionair nieuws met zich mee. Het is goed om te zien dat fabrikanten blijven experimenteren met nieuwe unieke laptopvormen maar veel verder gaan de verrassingen niet. Met 10 nm alomtegenwoordig in mobiele Intelchips en AMD’s 7 nm Zen 3-processors kunnen we in 2021 wel eindelijk afscheid nemen van het stokoude 14 nm-proces, tenminste in laptops.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.