Intel geeft Tiger Lake spierballen en kondigt desktopprocessor aan

Intel breidt zijn elfde generatie van processors uit met nieuwe processors. vPro-technologie maakt haar intrede, samen met enkele prestatiegerichte chips. Ook de desktopfamilie krijgt een aankondiging.

Op de digitale versie van CES 2021 doet Intel uit de doeken wat we de komende maanden mogen verwachten. De belangrijkste vernieuwingen situeren zich in het mobiele segment. Daar breidt Intel het Tiger Lake-gamma verder uit.

Dat gebeurt in eerste instantie met de officiële introductie van Intel Core vPro-processors en het bijhorende Intel Evo vPro-platform. vPro is de noemer die Intel gebruikt voor zijn professioneel georiënteerde laptopchips. Het label toont aan dat de processors uitgerust zijn met de geavanceerde managementcapaciteiten van de fabrikant. De chips concurreren zo met het Ryzen Pro-gramma van AMD. De eerste toestellen waarin we deze vPro-processors terugvinden, werden eveneens tijdens CES aangekondigd. Denk onder andere aan de nieuwe EliteBooks en DragonFly’s van HP.

Evo vpro

Evo vPro is simpelweg de tegenhanger van het Evo. Dat is een label dat Intel toekent aal laptops van fabrikanten die aan bepaalde minimumvoorwaarden voldoen. Denk aan stijl, een laag gewicht, prestaties en een uitstekende batterijduur in realistische omstandigheden. Het Evo-label past voor alle ultrabooks, Evo vPro dekt precies dezelfde lading met het verschil dat de laptops een cpu met vPro onder de motorkap moeten hebben. Intel geeft in de marge nog aan dat het ook Evo Chromebooks lanceert, waarvoor het dezelfde kwaliteitsvereisten voor Intelgebaseerde Chromebooks eist.

lees ook

Intel vPro en AMD Ryzen Pro: waarom meer betalen?

De Tiger Lake vPro-cpu’s lijken erg op hun al beschikbare broertjes van de elfde generatie. Ze zijn met andere woorden gebakken op het 10 nm-proces van Intel en komen met Intel Iris Xe-graphics. Die ingebouwde grafische capaciteit is gebaseerd op het werk van Intel aan een eigen discrete gpu, en evenaart de capaciteiten van een dergelijk instapmodel. Intel integreert verder Wifi 6 en het splinternieuwe Wifi 6E. Verdere verbeteringen hebben betrekking op ingebouwde beveiliging.

Krachtige H-processors

Intel kondigt gelijktijdig Intel Core H-processors aan. Ook dat zijn mobiele Tiger Lake-chips, maar deze processors zijn meer gericht op gaminglaptops en workstations. De ‘H’-chips verbruiken met een TDP van 35 watt meer stroom en worden warmer, maar daar staan hogere prestaties tegenover. Er komt bijvoorbeeld een quadcoreprocessor met een turbosnelheid van 5 GHz.

Het gaat om volgende processors:

  • Intel Core i7-11375H Special Edition – 4 cores 8 threads, 3 GHz – 5 GHz
  • Intel Core i7-11370H – 4 cores 8 threads, 3 GHz – 4,8 GHz
  • Intel Core i5-11300H, 4 cores 8 threads, 2,6 GHz – 4,4 GHz

Intel kondigt verder een high end H-chip aan met 8 cores en 16 threads met een turbokloksnelheid van 5 GHz over meerdere kernen. Die cpu blijft voorlopig naamloos maar zou nog dit kwartaal het levenslicht zien. Intel vergelijkt de capaciteiten van de laptopprocessor met die van een desktopchip.

Desktop en 14 nm

Dat maakt het des te verwonderlijker dat het desktopgamma opnieuw relatief in de koude blijft staan. Intel laat wel weten dat er ook voor de desktop een elfde generatie van chips aankomt onder de noemer Rocket Lake-S, maar deze cpu’s zullen nog steeds op 14 nm worden gebakken. Ze maken wel gebruik van de architecturale verbeteringen van Tiger Lake, die Intel voor de gelegenheid omzette naar het 14 nm-productieproces.

14 nm-chips werden voor het eerst door Intel geïntroduceerd in 2014. In de afgelopen zeven jaar introduceerde de fabrikant heel wat knappe verbeteringen maar het proces is intussen zo volwassen dat het stilaan tijd is voor een welverdiend pensioen. Toch blijft Intel desktopprocessors uitrollen op 14 nm, terwijl het met de H-reeks wel degelijk in staat is om processors van desktopcaliber voor de laptop te bouwen. Vermoedelijk ligt capaciteit toch nog steeds aan de basis van het probleem. Een geavanceerder productieproces heeft voordelen voor alle chips maar heeft de grootste impact in zuinige exemplaren, wat de focus op laptops verklaart.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home