Wat kunnen ontwikkelaars bouwen? En wat wil de wereld dat ze bouwen? Deze vragen staan centraal voor Microsoft-CEO Satya Nadella, die met zijn bedrijf schouder aan schouder wil staan met de programmeurs die de wereld van morgen coderen. Wat betekent dat concreet?
Satya Nadella toont een 47 jaar oude cover van Newsweek. De Microsoft-CEO wijst naar de illustratie van de driekoppige draak die de voorkant van het magazine siert. Inflatie staat op de eerste nek. Recessie en energiecrisis op de twee andere. De context waarin Bill Gates en Paul Allen 47 jaar geleden Microsoft oprichtte, verschilt niet zoveel van wat we vandaag meemaken.
“Net als toen zijn vandaag er uitdagingen en kansen”, zegt Nadella. Op zijn Keynote voor de digitale Build 2022-conferentie is het zijn missie om aan te tonen dat Microsoft er alles aan doet om ontwikkelaars te helpen de opportuniteiten te grijpen.
Tijdens Build haalt Microsoft traditioneel alles uit de kast om te tonen dat het bedrijf dé partner bij uitstek is voor ontwikkelaars overal ter lande. Deze editie is goed voor meer dan 50 aankondigingen verspreid over verschillende domeinen. De wereld telt zo’n 32 miljoen ontwikkelaars die verantwoordelijk zijn voor 8 miljard mensen. Microsoft wil hun werk zo vlot mogelijk laten verlopen, en tegelijkertijd zo veel mogelijk citizen developers de tools geven om overbodig werk uit handen van programmeurs te halen. Tien trends staan dit jaar centraal.
1. Alles voor de flow
“Je moet zo vlot mogelijk van idee naar code naar de cloud naar de wereld raken” zegt Nadella. “De aanpak start voor ons bij GitHub, waar ontwikkelaars van individuele projecten en Fortune 500-toepassingen thuis zijn.”
Vorig jaar introduceerde Microsoft al de online ontwikkelomgeving Code Spaces. Daar bouwt het bedrijf deze editie op verder met de introductie van de Dev Box: een flexibele VDI-omgeving geconfigureerd voor individuele projecten. Dat moet de wrijving van fysieke workstations wegnemen.
lees ook
Microsoft lanceert Dev Box: een workstation in de cloud voor ontwikkelaars
“Wat als je een AI-partner hebt die je meehelpt coderen”, gaat Nadella verder. “Vorig jaar ging GitHub Copilot in preview. Vandaag wordt 35 procent van de code in Java en Python al gegenereerd door Copilot. Eén derde van de gebruikers komt frequent terug.” Deze zomer komt de oplossing, die code voorstelt zodat ontwikkelaars die niet zelf moeten schrijven, algemeen beschikbaar. Copilot wordt gratis voor studenten en opensource-ontwikkelaars.
2. Overal cloud
“Azure is de computer van de wereld”, herhaalt Nadella. Het is niet de eerste keer dat we deze marketingzin horen. Op basis van omvang is AWS eigenlijk de computer van de wereld, maar we begrijpen waar de CEO heen wil. Azure is vandaag alomtegenwoordig met meer dan 60 datacenters en 190 PoP’s. “Met Azure Orbital zitten we zelfs in de ruimte.”
Nadella wil vooral benadrukken dat de Azure Cloud met zijn brede aanwezigheid een goede plek is voor ontwikkelaars om op te bouwen. Daar verandert op Build niet veel aan.
3. Overal apps
Met Windows 11 lanceerde Microsoft een nieuwe Windows Store. Daarna vergat het bedrijf zelf even dat het een digitale app-winkel had, maar plots is de focus helemaal terug. “Alle apps horen thuis in de Store, op welk framework ze ook gebouwd worden”, zegt Nadella. “We kondigden het vorig jaar al aan en nu is het zo ver: win32-apps krijgen eindelijk ook een plek in de Windows Store.
Nadella wil ontwikkelaars en organisaties nog verder overtuigen met financiële beloningen. Zo krijgt de Store een nieuw advertentie-framework, en kunnen bedrijven die hun eigen commerce engine in hun app gebruiken al hun opbrengst bijhouden. De Store staat op miljoenen computers wereldwijd. Het moet duidelijk zijn dat ontwikkelen voor Windows gelijk staat met ontwikkelen voor de wereld.
4. Cloud-native
“Alles binnen app-ontwikkeling begint vandaag met een micro-service”, stelt Nadella vast. “Schalen via containers is de standaard geworden.” Azure krijgt opnieuw de nodige liefde. Azure Container Apps laat je toe om containertoepassingen te bouwen zonder dat je kennis van Kubernetes of de onderliggende infrastructuur nodig hebt. Handig, en per direct algemeen beschikbaar. Ook de Azure Kubernetes Service krijgt enkele updates.
Veiligheid en cloud mogen we niet uit het oog verliezen, dus wijst Nadella er fijntjes op dat de Azure Cloud vandaag de modernste vormen van confidential computing ondersteunt. Daarbij blijven data versleutelt tijdens de verwerking met dank aan slimme functionaliteit in CPU’s van AMD en Intel en GPU’s van Nvidia.
5. Overal data
“Iedere app wordt intelligent en zal zich aanpassen in realtime”, voorspelt Nadella. “Analytics wordt een essentieel onderdeel van iedere toepassing.”
Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, aangezien governance, analytics en databases nog vaak los staan. De Microsoft-CEO kondigt daarom het Intelligent Data Platform aan. Dat omvat op zich niets nieuws, maar het combineert alle datagerelateerde Microsoft-oplossing in één architectuurplatform. De eenvormigheid moet de integratie van data en analytics eenvoudiger maken.
6. AI-modellen als platformen
De toepassingen van morgen krijgen niet alleen een Analytics-injectie, ze worden ook intelligenter. Microsoft werkt samen met Open AI aan de training van verschillende heel krachtige modellen, maar training alleen is niet genoeg. “Modellen moeten toegepast en geïntegreerd worden in apps” beseft Nadella. Daartoe benadert Microsoft de getrainde modellen als platformen waarop ontwikkelaars kunnen bouwen.
De Azure Cognitive Services zijn een mooi voorbeeld. Die oplossing wordt uitgebreid via de capaciteiten van taalmodellen, waardoor samenvattingen van teksten (in het Engels) mogelijk worden. In een korte demo toont Nadella een ander project waarbij 3D-designers via natuurlijke tekst hun scenes in Maya 3D kunnen manipuleren.
7. Hybride AI
AI-toepassingen moeten overal kunnen draaien vindt Nadella. Logisch, aangezien Microsoft overal aanwezig is. Hybrid Loop is een nieuwe aanpak waarbij ontwikkelaars niet vooraf moeten kiezen waar inferentie draait voor een toepassing. Dat kan bijvoorbeeld in de cloud, maar net zo goed op een endpoint wanneer die de geschikte hardware bezit.
Daartoe wordt Windows uitgebreid. Het OS zal binnenkort draaien op systemen met traditionele CPU en GPU maar ook NPU, met Azure als optionele coprocessor. Project Volterra is een ontwikkelaarskit gebaseerd op ARM waarmee programmeurs binnenkort al aan de slag kunnen om Windows-apps met NPU-ondersteuning te bouwen.
8. Low code/no code
Geen ontwikkelaarsevent van Microsoft zonder low code en no code. “81 procent van de door ons ondervraagde organisaties geeft aan dat low code voor meer samenwerking zorgde”, weet Nadella. Het idee blijft hetzelfde: er is te veel werk en er zijn te weinig ontwikkelaars, dus zijn er twee oplossingen. De eerste: hoe meer business users zelf kunnen doen, hoe meer tijd ontwikkelaars in complexere zaken kunnen steken. De tweede oplossing brengt low-code en no-code naar ontwikkelaars zelf. Ook zij winnen immers tijd wanneer ze eenvoudige code niet telkens opnieuw moeten uitwerken.
81 procent van de door ons ondervraagde organisaties geeft aan dat low code voor meer samenwerking zorgde.
Satya Nadella, CEO Microsoft
Op Build 2022 neemt dat de vorm aan van twee grote aankondigingen: Express Design en Power Pages, allebei onderdeel van het Power Platform. Express Design zet schetsen om in een functionele AI en Power Pages ontfermt zich over websitedesign. Nadella: “Met Power Pages kan iedereen moderne, veilige en responsieve business-websites bouwen.”
9. Samenwerkingstoepassingen
We mogen Teams niet vergeten. “De toekomst van werk steunt op een nieuwe klasse van samenwerkingstoepassingen”, zegt Nadella. Hij wijst kort naar Microsoft Graph, voordat Live Share in Microsoft Teams aan bod komt. Live Share laat je toe om applicaties te ontwikkelen die in het gedeelde vergadervenster van Teams draaien en interactief zijn.
10. Metaverse
Last en in dit geval zeer zeker ook Least: ook de metaverse krijgt een beetje liefde. We zijn al lang blij dat de hypetrein wat snelheid heeft ingeboet en Zuckerbergs koortsdroom geen centrale pijler is van Build 2022. Microsoft heeft AR en VR altijd al doordachter aangepakt en dat verandert gelukkig niet.
lees ook
Heeft je bedrijf iets te zoeken in de metaverse?
De kern van de zaak is het Mesh-platform in Azure, dat Microsoft vorig jaar al aankondigde. Dat maakt platform-overschrijdende 3D-functionaliteit mogelijk. Nadella droomt van een toekomst waarin mensen vanop verschillende locaties samen in een meeting stappen en ook echt het gevoel hebben samen te zijn. “De muren tussen digitale en fysieke locaties vallen weg”, ziet hij. Microsoft zelf draagt zijn steentje bij met de verdere uitbreiding van Mesh.
Batman
Build 2022 is een ambitieuze conferentie blijkt uit de keynote van Nadella. Er is geen focus en tegelijkertijd ligt de focus overal. Enkele belangrijke punten komen wel duidelijk naar voren. Zo maakt Nadella duidelijk dat Microsoft vandaag geen gelijke kent in reikwijdte. Van endpoint tot de cloud en alles daartussen: de ontwikkelaar die wil dat zijn applicatie een groot bereik heeft, vindt in Microsoft een partner met bereik.
Tegelijkertijd wil Microsoft zich echt als de vriend van de ontwikkelaar profileren. Heel wat nieuwigheden moeten applicatieontwikkeling gestroomlijnder en eenvoudiger maken: minder frictie, meer resultaat. Op Build 2022 zijn ontwikkelaars de Batman van de hedendaagse maatschappij en Microsoft is Alfred en Lucius. Nadella daagt de deelnemers opnieuw uit: “Wat kan je bouwen? En wat wil de wereld dat je bouwt?” Hij gaat ervan uit dat het antwoord in ieder geval iets met Microsoft te maken zal hebben.