Hybride werken is overal, maar kan je productief zijn onderweg of op locatie met enkel je laptopscherm? De Lenovo ThinkVision M14t vindt van niet en biedt je graag extra digitale werkruimte.
Mobiel werken op een laptop werkt vaak prima, op voorwaarde dat de schermresolutie van je toestel hoog genoeg is. Te hoog is ook weer niet goed, of je batterijverbruik gaat achteruit. Je kan nog debatteren welke schermverhouding het productiefst is, maar dat is een persoonlijke kwestie.
Wat niet persoonlijk is, is dat een laptopscherm nooit zoveel schermruimte kan bieden dan een tweede monitor. Op je thuiswerkplek en op kantoor heb je (hopelijk) een exemplaar staan. Je zou op verplaatsing haast specifiek werk laten liggen om dat deel beter met een tweede scherm te doen. Met de Lenovo ThinkVision M14t Gen 2 (288 euro excl. btw) hoef je dat niet meer.
Meer werkruimte
Nadat we bijna twee maanden met het externe scherm van Lenovo mochten werken voor deze test, weten we niet meer hoe we ooit zonder konden. In de specifieke situatie van ondergetekende voelen we ons nu veel flexibeler.
Geen zin om in je thuiskantoor plaats te nemen en wil je vrijblijvend in de woonkamer wat werken? Neem de ThinkVision M14t Gen 2 mee en boet niets in aan productiviteit. Genieten buiten van een winterzon? Scherm meenemen. Voor een week naar het buitenland en regelmatig in je hotelkamer werken? Zeker scherm meenemen.




We vragen ons zelfs af waarom dit niet standaard wordt voorgesteld bij bepaalde gebruikersprofielen binnen organisaties. De boost in productiviteit dankzij een tweede scherm is enorm. Dat geldt voor gebruikers die vaak onderweg zijn, veel moeten reizen of frequent een flexplek zoeken in een horecazaak.
Slim design
Ons enthousiasme over een draagbaar extern scherm is toegegeven ook wel de verdienste van de uitstekende kwaliteiten van de Lenovo ThinkVision M14t Gen 2. Het 14 inchscherm (2.240 x 1.400 pixels, IPS) is flinterdun, mét een stevige voet. In totaal weegt het net geen 700 gram. Zoiets past in elke laptoptas.
Het scherm is sterk, maar oogt fragiel door het dunne profiel. Gelukkig zit er een sleeve in de doos waar je het scherm kan in schuiven. Hier komen we ineens bij een van de grootste nadelen: er is geen ruimte om de meegeleverde USB-C-kabel bij in de sleeve te stoppen. Het stoort ons tijdens de test meer dan we zouden willen.

USB-C is trouwens de enige manier om deze mobiele monitor te verbinden. De Lenovo ThinkVision M14t heeft geen HDMI-aansluiting. Om HDMI te kunnen gebruiken, zou je sowieso eerst de monitor van stroom moeten voorzien via USB-C, maar het had een leuke extra geweest. Aan elke kant is er een USB-C-poort, zodat je handig met de meegeleverde USB-C-kabel (1 meter lengte)kan aansluiten in elke opstelling kan maken die je wil.
Wel USB-C, geen HDMI
De Lenovo ThinkVision M14t Gen 2 ondersteunt de doorvoer van stroom tot 65 watt. Zo kan je je laptoplader aan de éne kant van het scherm inprikken en de andere kant verbinding maken met je laptop. Zo val je niet zonder stroom.
Wie het scherm mobiel wil gebruiken, moet er rekening mee houden dat de laptop dan stroom levert. Gemiddeld moet je rekenen dat het scherm acht watt verbruikt. Een gemiddelde 14 inch-laptop heeft een batterij van 55 Wh, wat in theorie het scherm tot zeven uur van stroom kan voorzien. In de praktijk mag je daar vaak de helft of meer af doen, omdat je laptop zelf ook stroom nodig heeft om te werken.

In onze situatie gebruiken we de Lenovo ThinkVision M14t Gen 2 echter heel beperkt mobiel zonder stopcontact in de buurt. Occasioneel komt het voor, bijvoorbeeld wanneer je paar videocalls in een andere ruimte wil opnemen of om van het zonnetje te genieten achter het raam, meer niet. In het vliegtuig, op de trein, of andere plekken die geen stopcontact bieden, zijn haast altijd te compact om je scherm én je laptop te stationeren.
Uitstekende kleuren
We zijn enthousiast over het gebruik van een mobiel scherm, maar ook over de schermkwaliteit van de Lenovo ThinkVision M14t Gen 2. We meten een contrast van 1.421:1 met een kleurbereik van 105,5 procent sRGB. Professionals die DCI-P3 nodig hebben, kijken beter ergens anders. We meten hier maar een kleurbereik van 70,8 procent.


De kleurkwaliteit standaard uit de doos is ontzettend goed. We meten qua witbalans een DeltaE van 2,2 en de kleurbalans DeltaE noteert 1,9. Een DeltaE van twee of minder wordt aanzien als een heel accuraat scherm waar je met het blote oog niet het verschil kan meten in kleurechtheid. Heel goeie punten voor de Lenovo ThinkVision M14t Gen 2.
De achilleshiel van deze monitor is de beperkte schermhelderheid van 232 nits. Dat is een pak minder dan de 270 nits die Lenovo adverteert. Net omdat dit een mobiel scherm is, is de kans groot dat je soms in uitdagende lichtomstandigheden moet werken. Dat in combinatie met een glossy en dus reflectiegevoelige afwerking van het aanraakscherm is niet de beste combo.
Aanraakgevoelig scherm
Om het pakket helemaal compleet te maken, stopt Lenovo een passieve pen in de doos om het aanraakscherm te bedienen. Dat is tof, tot je weet dat je ook een actieve pen kan gebruiken om de 4.096 drukniveaus van het scherm te ontgrendelen. Die is optioneel en kost bij Lenovo tussen de 35 en 40 euro afhankelijk van het model.

Voor creatieve professionals die graag onderweg willen tekenen of modelleren, is dit een leuke extra. Wij hebben de pen nooit gebruikt. Gelukkig is daar wel plaats voorzien in de meegeleverde hoes.
Conclusie
De handige voet, het randloze design, de uitstekende schermkwaliteit: er zijn veel redenen om verliefd te worden op de Lenovo ThinkVision M14t Gen 2 (288 euro excl. btw). De 16:10-schermverhouding werkt prettig en alles voelt solide aan. Het is net zonde dat de hoes geen vakje extra heeft gekregen voor de USB-C-kabel.
Mis je regelmatig werkruimte op je laptop wanneer er geen monitor in de buurt is? Dan is dit een ideale investering waar je geen spijt van gaat hebben, zolang je niet te vaak in direct zonlicht werkt.
.pro’s
- Flinterdun en licht
- Hoes meegeleverd
- Aanraakscherm
- Kwalitatief paneel
.contra’s
- Hoes biedt geen plaats voor kabels
- Beperkte schermhelderheid
- Geen HDMI-aansluiting