Microsoft Mesh toont de virtuele toekomst van Microsoft Teams

Microsoft Mesh combineert virtual reality, augmented reality en Microsoft Teams in één pakket. Onder de noemer ‘mixed reality’ ziet de softwaregigant heel wat potentieel in deze virtuele interactieve vergaderingen. Een preview van de app is vandaag beschikbaar op de Microsoft Hololens 2

Door de huidige pandemie vandaag is videobellen commodity geworden. We bellen massaal naar familie en vrienden over video via bijvoorbeeld WhatsApp of FaceTime, maar ook professioneel over Zoom, Google Meet, Cisco Webex of Microsoft Teams. Die laatste krijgt nu via Microsoft Mesh een opvallende virtuele toekomstvisie waarbij we elkaars avatar in een virtuele ruimte kunnen zien.

Bron: The Verge

The Verge mocht met de nieuwe functie aan de slag in een Teams-vergadering die één uur duurde. De tegenpartij verschijnt als een 3D-avatar in het gezichtsveld van de Microsoft Hololens 2. Je kan dingen virtueel aan elkaar geven, interageren, kijken naar andere collega’s in de ruimte. Volgens Alex Kipman, uitvinder van de Hololens, is dit het dichtste dat we vandaag kunnen komen tot een echte fysieke vergadering.

AltspaceVR en Holoportation

Microsoft gebruikt voor de virtuele ruimte AltspaceVR, een sociaal netwerk dat de softwaregigant in 2017 heeft overgekocht. Eind vorig jaar waren we zelf nog enthousiast over AltspaceVR na het volgen van een virtuele persconferentie. Lees hier onze volledige ervaring.

Microsoft Mesh ondersteunt ook Holoportation om in plaats van een avatar de persoon zelf in een nauwkeurig 3D-model te tonen. Het concept is heel indrukwekkend, maar vereist vandaag nog heel wat extra hardware en rekenkracht om breed in te zetten.

CEO Satya Nadella vergelijkt Microsoft Mesh met de lancering van Xbox Live in 2002. “Denk aan wat Xbox Live heeft gedaan voor gamers. Singleplayer werd multiplayer en er werden communities gevormd om mensen te connecteren. Beeld je nu in als hetzelfde kan gebeuren met mixed reality.”

Previewversie beschikbaar

Microsoft gelooft sterk in het Mesh-project, maar om er optimaal gebruik van te maken heb je wel een Hololens, VR- of AR-bril voor nodig. De dienst werkt ook op een 2D-scherm zoals je smartphone of pc, maar dat biedt uiteraard niet dezelfde immersie. Het valt af te wachten of de visie van Microsoft een breed publiek kan bereiken. Het potentieel is oneindig, maar de hardware is een stuk minder toegankelijk omdat weinig mensen vandaag al de juiste hardware in huis of op kantoor hebben.

Vandaag is een previewversie van de Mesh-app beschikbaar op de Microsoft Hololens 2-bril, samen met een preview van AltspaceVR dat Mesh-compatibel is. Later zullen de meeste VR- en AR-headsets die vandaag op de markt zijn aan de slag kunnen met Mesh. Een exacte timing geeft Microsoft nog niet rond een potentiële brede beschikbaarheid.

Microsoft plant om Mesh in Teams en Dynamics 365 te integreren in de toekomst om unieke meeting-mogelijkheden te creëren.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home