Windows 10 op ARM: is dit de toekomst van mobiele toestellen?

-

Batterijduur & conclusie

Tot slot heeft Techspot ook nog de batterijduur geanalyseerd, in dit geval specifiek van een HP Envy x2 met 8 GB RAM aan boord. Na heel wat slecht nieuws hierboven merk je dat ARM-toestellen bijzonder lang blijven werken. Een rechtstreekse vergelijking is lastig, maar je mag toch op 33 tot 50 procent meer autonomie verwachten met een Qualcomm Snapdragon 835. Ondanks dat er nog werk is aan de x86-emulatie, steekt de Envy x2 met kop en schouders boven de rest uit. Zeker wanneer je ook nog eens ARM-native apps gebruikt, wordt het verschil nog groter.

Maar het is belangrijk om het totale beeld niet te missen: ARM en Qualcomm zijn klaar voor Windows 10, maar Microsoft nog niet helemaal. Er is nog werk aan de winkel op vlak van x86-emulatie om echt een vuist te vormen richting Intel en AMD. Anderzijds is dit nog maar een eerste stap en mikken heel wat fabrikanten met hun eerste ARM-toestellen op het budgetsegment. Daar kan het platform groeien en beter worden, voordat het verder kan doorgroeien naar het middensegment.

Nog niet klaar

ARM-toestellen met Windows 10 zijn nog niet klaar voor de professionele stap wanneer we de eerste resultaten bekijken. Behalve de uitstekende batterijduur en native 4G-ondersteuning heeft ARM nog te weinig troeven. In de nabije toekomst is dit type toestellen mogelijk wel interessant voor mobiele werkers, maar enkel wanneer ze weinig veeleisende tools nodig hebben of de software waarmee ze dagelijks werken ARM-compatibel wordt gemaakt.

En hiermee komen we opnieuw bij het kip-ei-probleem dat Windows RT heeft genekt. Het is al goed nieuws dat alle x86-apps nu ook draaien onder Windows 10, maar de prestaties daarvan nemen een flinke duik. Pas als er specifieke ARM-code wordt geschreven, volgt er een prestatieboost. Maar daarvoor moet het platform aan populariteit groeien. Anderzijds zal Microsoft ook nog flinke stappen zetten qua x86-emulatie voor betere prestaties, waardoor het probleem zich mogelijk vanzelf oplost. 2018 wordt een boeiend jaar voor Microsoft en Qualcomm, maar ook voor Intel en AMD die met argusogen toekijken.

We verwachten elk moment een Windows 10 ARM-laptop op de redactie. Van zodra we zelf de hardware en x86-emulatie aan de tand hebben gevoeld, publiceren we een eigen uitgebreide review.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home