Betaalbare ip-camera kopen: cloud, battery of toch traditioneel?

Een ip-camera kan niet alleen zakelijk maar ook voor thuisgebruik of het thuiskantoor interessant zijn. Als onderdeel van een doe-het-zelf-alarmsysteem bijvoorbeeld, of gewoon als op zichzelf staand security-apparaat. De budgetten zijn dan vaak iets minder ruim dan het geval is als je het voor een bedrijf gaat inkopen en installeren. Daarnaast moet je voor je overgaat tot aanschaf een keuze maken welk soort camera je wilt. In dit artikel stellen we de verschillende typen camera aan je voor die je voor een relatief bescheiden budget op de kop kunt tikken, waarbij we per categorie de voor- en de nadelen beschrijven. Op deze manier wordt de beslissing hopelijk wat eenvoudiger om te nemen.

In het algemeen zijn er drie verschillende soorten ip-camera’s in het segment waar we vandaag naar kijken. Je hebt de traditionele ip-camera, de cloud-camera en de volledig draadloze camera, die ook door het leven gaat als battery cam, omdat hij op een accu werkt in plaats van het stroomnet.

Het is niet zo dat een van de categorieën per definitie beter is dan de andere. De gebruiksdoelen zijn verschillend. Voor elk van deze types camera valt dus wat te zeggen. Het is echter wel goed om je dit goed te realiseren voor je overgaat tot aanschaf. Dit voorkomt teleurstellingen.

Afbakening

We laten in wat volgt de drie soorten betaalbare ip-camera’s de revue passeren (globaal goedkoper dan 300 euro). Overigens laten we in dit artikel de camera’s die worden geleverd als onderdeel van een alarmsysteem buiten beschouwing. Die kunnen in principe in alle drie de categorieën vallen. Aangezien deze in de regel niet los verkrijgbaar zijn, heeft het niet veel zin om ze als zodanig te bespreken.

Voor we beginnen nog wel even dit: we beschrijven de drie categorieën op basis van de algemene kenmerken die bij de types horen. We laten beeldkwaliteit hier dus buiten, omdat er niet iets algemeens gezegd kan worden over dat onderdeel per categorie. Van ieder type zijn er modellen met een goede en ook met een slechte kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de locatie waar de camera’s voor bedoeld zijn. Er zijn van alle types modellen voor binnen en voor buiten.

Er zijn daarnaast zoals altijd uitzonderingen die bijvoorbeeld karakteristieken van meer dan een type in elkaar verenigen. Die vallen dus gedeeltelijk in het ene en gedeeltelijk in het andere type. Dat is helaas onontkoombaar.

De soorten ip-camera’s die we in dit artikel bespreken, zijn zoals in de inleiding al aangegeven vooral interessant voor thuisgebruik en thuiskantoor. Ook als je een klein apart kantoor hebt, kunnen deze modellen je aanspreken. Wil je echt veel mogelijkheden hebben en heb je dus meer wensen en eisen dan deze betaalbare modellen te bieden hebben, dan moet je richting het portfolio van partijen zoals Axis, Hikvision en Mobotix gaan kijken. Binnenkort lees je op Techzine ook een review van een ip-camera in dat segment, de Mobotix p26.

Cloud-camera’s zoals de Nest Cam

We beginnen met het type ip-camera waar met name de Nest Cam een goed voorbeeld van is, de cloud-camera. Dit type camera bedien en beheer je via de cloud. De opslag van video vindt eveneens plaats in de cloud. Je hebt er een account voor nodig, waarmee je inlogt. Lokaal is er nagenoeg niets mogelijk. Het zijn ook zo goed als altijd camera’s die via wifi verbinding maken met het thuisnetwerk. Andere voorbeelden van dit type camera zijn de Netgear Arlo Q, Logitech Circle en Circle 2. De andere modellen binnen de Arlo-reeks van Netgear vallen overigens ook in deze categorie, maar die zien we verderop nog terugkomen in een andere categorie.

Het grootste voordeel van een cloud-camera is dat je er als eindgebruiker eigenlijk geen omkijken naar hebt. Na installatie is alles eigenlijk meteen klaar voor gebruik. Je hoeft bijvoorbeeld niet in te stellen waar de camera de video wegschrijft. Verder hoef je je niet druk te maken over de hoeveelheid opslag die je beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op een NAS in je netwerk. De camera schrijft beelden immers weg naar de cloud. Daar is zoveel opslag beschikbaar als je nodig hebt. Ook over (security-)updates hoef je je geen zorgen te maken.

Niets voor niets

Je krijgt ook hier niets voor niets natuurlijk, dus je moet doorgaans wel betalen voor de opslag in de cloud. Dat is dan ook meteen een groot nadeel van dit type camera. Als je continu video wilt opnemen (wat vanuit security-oogpunt het best is, want dan mis je nooit iets), moet je extra betalen. Je TCO (Total Cost of Ownership) wordt dus beduidend hoger dan de aanschafprijs van de camera alleen. Als je genoegen neemt met korte opnames nadat de camera beweging heeft gedecteerd bijvoorbeeld, dan hoef je overigens niet altijd te betalen.

Op zich vinden we het niet gek overigens dat je extra moet betalen voor opslag in de cloud. Dat type opslag is nu eenmaal niet goedkoop. Camera’s genereren daarnaast ook behoorlijk wat traffic. We hebben zelf twee Nest Cams, die continu in Full HD naar de cloud wegschrijven. Je moet dan rekening houden met vele honderden MB’s per dag. Verder ben je zoals al aangegeven 100 procent afhankelijk van de aanbieder/fabrikant. Valt die om, dan heb je helemaal niets meer aan je camera.

Conclusie: Wanneer ga je voor een cloud-camera?

Al met al is de cloud-camera een gebruiksvriendelijke optie als je op zoek bent naar een ip-camera. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de mogelijkheden beperkt zijn en dat er bijkomende kosten zijn om alle functionaliteit te kunnen gebruiken.

Traditionele camera’s zoals die van Foscam

Het tweede model dat we in dit artikel bespreken, is de ip-camera zoals de meesten van jullie hem waarschijnlijk kennen. Een ip-camera die je draadloos of bekabeld in je netwerk hangt en die je zelf tot in de puntjes kunt beheren en instellen. Je hebt de mogelijkheid om lokaal op een NAS of FTP-server, maar ook op een microSD-kaartje of de cloud op te slaan. Daarnaast is het mogelijk om een NVR te gebruiken voor de opslag van de beelden. Een dergelijke Network Video Recorder is een soort NAS, maar dan puur gericht op de opslag van beelden van ip-camera’s.

In het segment waar de meeste consumenten maar ook veel zelfstandige ondernemers naar camera’s zoeken, is Foscam zonder twijfel de grootste speler, gevolgd door onder andere partijen zoals Eminent. Het aanbod van Foscam is dan ook erg uitgebreid, van tamelijk rechttoe-rechtaan modellen tot geavanceerde buitencamera’s en camera’s met PTZ (pannen, tilten en optische zoom). Bij die laatste modellen kun je de camera op afstand horizontaal (pannen) en verticaal (tilten) laten bewegen, alsmede inzoomen zonder verlies van resolutie. Ook NVR’s zitten in het assortiment.

Ultieme configureerbaarheid

Met de configureerbaarheid hebben we ook meteen wat ons betreft het grootste voordeel van dit type camera te pakken. Je bent van niemand anders afhankelijk en kunt alles precies zo instellen als je zelf wilt. Een ander voordeel is dat er niet per se bijkomende kosten zijn als je het apparaat volledig wilt gebruiken.

Let wel, ook bij Foscam betaal je een maandelijks bedrag voor opslag in hun cloud. Je hoeft hier echter geen gebruik van te maken en kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je NAS een back-up te laten maken naar een locatie in de cloud (die dan overigens ook weer geld kan kosten, maar dat terzijde). Een back-up van de NAS naar een NAS op een andere locatie maken is natuurlijk ook mogelijk. Dan gebruik je eigenlijk een privé-cloud. Wil je het allemaal extreem lokaal houden, dan kun je er tot slot voor kiezen om een microSD-kaartje te gebruiken. Dit installeer je gewoon in de camera zelf.

Een minpunt van dit type ip-camera is dat je wel een klein beetje verstand moet hebben van de materie om een en ander in te stellen. Installeren gaat over het algemeen vloeiend met een app, maar wat meer geavanceerde instellingen doe je via de webinterface. Daarvoor moet je dus in een browser naar de embedded server van de camera toe. Dat zal niet voor iedereen een prettig idee zijn. Live meekijken met de camera kan overigens wel gewoon in de app.

Een ander puntje bij dit type camera is dat je over het algemeen zelf in de gaten moet houden dat de updates geïnstalleerd worden. Er wordt wel een notificatie gegeven op het moment dat er een update is, maar je moet deze nog wel handmatig in gang zetten. Zeker met enkele recente verhalen over de beveiliging van ip-camera’s in het achterhoofd, is het goed om dit goed in de gaten te houden.

Conclusie: Wanneer ga je voor een traditionele ip-camera?

De traditionele ip-camera is de beste keuze voor wie totale controle wil over hoe en wat er opgenomen wordt. Enige kennis is echter wel vereist.

Battery cams zoals de Netgear Arlo

Battery cams zijn de jongste uitvinding op het gebied van ip-camera’s voor thuisgebruik. Zoals in de inleiding al aangegeven, is het ontbreken van bekabeling de onderscheidende factor van dit type camera. Hij maakt niet alleen draadloos verbinding met een netwerk, er is ook nog eens geen netsnoer nodig. Dat maakt battery cams bij uitstek geschikt voor omgevingen waarin de stroomvoorziening een probleem is. Denk hierbij aan een tuin of een buitengevel. Het is mogelijk om op dat soort plaatsen een stroomaansluiting te maken, maar dat is vaak kostbaar. Een battery cam is een stuk beter betaalbaar.

Op dit moment wordt de categorie eigenlijk volledig gedragen door Netgear met hun Arlo-lijn. Die is inmiddels heel erg uitgebreid, met allerlei accessoires en inmiddels zelfs een camera die voorzien kan worden van een sim-kaart (de Arlo Go). Die kun je bijvoorbeeld bij een vakantiehuisje ophangen waar geen internetaansluiting aanwezig is. Foscam komt binnenkort met concurrentie op deze markt, dus die wordt als het goed is snel wat meer divers. In eerste instantie zal de line-up van Foscam wat minder uitgebreid worden overigens. Een camera met een sim-kaart komt er vooralsnog niet aan.

Veel flexibiliteit

Het voornaamste pluspunt van battery cams is zoals al aangegeven de flexibele installatie. Het maakt eigenlijk niet uit waar je hem op wil hangen, het is over het algemeen mogelijk. Het installeren van deze camera’s is net zo eenvoudig als het geval is bij cloud-camera’s. Een account aanmaken en de rest spreekt voor zich. Je kan niet naar een embedded server in de camera toe. Plug-and-play is het doel van dit type ip-camera.

Een accu moet echter wel opgeladen worden. Hoe snel dit moet gebeuren, is afhankelijk van de instellingen en de plaatsing die je kiest. Een hogere resolutie vereist meer capaciteit bijvoorbeeld. Ook de locatie heeft invloed op de accuduur. Hangt de camera op een plaats waar hij vaak getriggerd wordt en dus op gaat nemen, dan zal de accu sneller leeg lopen dan wanneer hij maar 1 keer per week in actie schiet. Bij tests die wij hebben uitgevoerd met een setje Arlo Pro’s, moesten we iedere drie maanden opladen. De camera’s werden dan behoorlijk zwaar belast. Overigens kun je ervoor kiezen om de camera te combineren met een klein zonnepaneel. Dan los je dit probleem natuurlijk op zonder dat je de camera van de muur moet halen.

Een ander minpunt van battery cams heeft te maken met de registratie van beelden. Dit type camera staat namelijk standaard in slaapstand, waarbij alleen de (PIR-)sensor en eventueel de microfoon geactiveerd zijn. Dit om de accuduur te optimaliseren. Continu opnemen is in de praktijk dus eigenlijk niet mogelijk, ook al kan het in theorie wel.

Vertraging onontkoombaar

Een battery cam gaat dus pas opnemen op het moment dat een van de geactiveerde sensors hier opdracht toe geeft. Tussen het registreren en het daadwerkelijk uit slaapstand zijn van de camera zit onherroepelijk een vertraging. Wij hebben het al vaak gehad dat er als gevolg hiervan een incomplete opname wordt gemaakt. Je ziet dan bijvoorbeeld iemand weglopen, maar hebt de voorkant van die persoon niet gezien. Dit type camera maakt immers geen gebruik van een buffer. Het resultaat kan dus zijn dat zo’n opname niet bruikbaar is.

Conclusie: Wanneer ga je voor een battery cam?

Battery cams zijn onder de streep interessant voor ‘lastige’ locaties, al brengt de werking op een accu wel de nodige uitdagingen met zich mee. Ook qua instellingsmogelijkheden moet je hier geen wonderen van verwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home