Van in een NAS tot de cloud: Synology wil overal zitten

synology

Synology is vandaag veel meer dan een NAS-fabrikant. Het bedrijf onderging een transformatie en biedt intussen end-to-end oplossingen aan. Van harde schijf en SSD over server tot cloud: de Taiwanese fabrikant houdt de touwtjes liefst zelf in handen.

Voor de lezers staat Synology hoogstwaarschijnlijk nog synoniem met NAS. Daar klopt het hart van het bedrijf immers al sinds de oprichting in 2000. In 2004 zag de DiskStation DS-101 het levenslicht met daarop DiskStation Manager 1.0. Het Linux-gebaseerde DSM zit vandaag aan versie 7.1 en toont heel duidelijk waar Synology voor staat. Het intuïtieve, gebruiksvriendelijke maar krachtige besturingssysteem speelt wat ons betreft nog steeds in een andere categorie dan alternatieven van de concurrentie. Het is onder andere de aandacht voor software die Synology de afgelopen 20 jaar zo populair maakte bij techneuten.

Koning van de NAS

Ook vandaag nog is Synology daar heel actief. De diverse reeks van DS-toestellen bekoort zowel enthousiastelingen thuis als kmo’s van verschillend formaat. Hoewel de toestellen officieel nog NAS heten, kort voor network attached storage, is server voor de meeste exemplaren een betere omschrijving. De DiskStations komen immers in varianten met krachtige processors en ruimte voor heel wat RAM.

De software ondersteunt dan weer heel wat mogelijkheden. Gegevensopslag is sinds het begin de focus, waardoor de servers erg geschikt zijn voor netwerkopslag of als back-up-oplossing. Je kan via DSM echter ook virtuele machines en containers draaien, professionele mediabibliotheken hosten, beeldenstromen van videocamera’s beheren en zelfs je eigen suite van kantoorsoftware draaien. Binnen de app-marktplaats vind je tal van toepassingen die Synology voorziet, maar ook van andere ontwikkelaars.

Disk, Flash en Rack

Binnen zijn NAS-aanbod groeide Synology zo uit tot een speler die partijen bedient waar traditionele serverfabrikanten minder ogen voor hebben. Ondanks de krachtige hardware blijft de bovenliggende software immers steeds toegankelijk, zodat je geen IT-diploma hoeft te hebben om toestellen optimaal te benutten.

Langs de hardwarekant vertaalde zich dat in een diversifiëring van het portfolio. In 2016 zag de eerste all-flash NAS het levenslicht: het begin van een reeks van FlashStations. Al vrijwel van het begin af aan heeft Synology ook RackStations in zijn portfolio: variaties van klassieke NAS-toestellen in een meer klassieke server-vormfactor, gebouwd voor serverracks.

Eigen schijven en SSD’s

Synology hongerde echter naar meer. Het bedrijf ziet dat zijn NAS- (of server-) oplossingen slechts een deel van het antwoord zijn voor de doelgroep. DiskStations en FlashStations liggen ondanks hun naam immers zonder schijven of SSD’s in de rekken. Dat geldt natuurlijk ook voor de RackStations. Wie hardware van Synology kocht, moest vervolgens ten rade bij Western Digital of Seagate voor speciale NAS-HDD’s.

Begin 2021 lanceerde Synology zijn eigen harde schijven: de HAT5300 Enterprise HDD-reeks. Die drives werken via hun firmware nauw samen met de servers van het bedrijf. Synology bouwt de drives niet zelf maar ging voor de productie in zee met Toshiba. De drives lossen niet echt een probleem op: WD Red-schrijven of Seagate IronWolfs bewijzen perfect dienst in de NAS-toestellen van de fabrikant. Met de HAT5300-drives kan Synology zich echter beter centraal als aanspreekpunt voor de totale NAS-ervaring positioneren.

Een jaar eerder introduceerde Synology al zijn SAT5200-reeks van SSD’s. Die drives bestaat zowel in SATA als M.2-vormfactor en zijn bedoeld voor de FlashStations of als cache in klassieke DiskStations. Synology introduceerde ze op een moment dat er nog geen SSD’s in de markt stonden specifiek gericht op NAS-toepassingen, al is de optimalisatie voor NAS bij een SSD minder belangrijk dan bij een HDD.

Waarom geen routers?

Synology richt zich sinds de oprichting alsmaar meer op de omkadering van zijn DS, FS en RS-toestellen. Zo lanceerde het bedrijf in 2015 zijn eerste router: de RT1900ac. Dat toestel draait om de Synology Router Manager (SRM)-software; een afgeleide van DSM. Een jaar later volgde de krachtigere RT2600ac.

lees ook

Hoe Synology jou en je bedrijf wil overtuigen met zijn nieuwe C2 Cloud

Met zijn routerportfolio brengt Synology de eenvoud van DSM naar redelijk complexe hardware waar softwaregebruiksvriendelijkheid nooit op de eerste plaats stond. Met SRM kunnen organisaties onder andere heel eenvoudig VPN-functies activeren. De toestellen zijn zeker in een kmo-context een handige extensie van de NAS-oplossingen. Pas nog lanceerde Synology een opvolger van zijn RT2600ac-router aan met de RT6600ax.

Naar de cloud

Intussen evolueert de context waarin NAS-toestellen gebruikt worden, zowel persoonlijk als professioneel. De cloud lonkt als een handig alternatief om data op te slaan. Bovendien rukken clouddiensten op. Die maken het eenvoudig om gegevens te delen met derden. Synology is niet blind voor de evolutie en stelt vast dat de toekomst vooral hybride zal zijn.

Het antwoord: de C2 Cloud. Synology voorzag al enige tijd cloudopslag in zijn portfolio, maar zet er sinds de zomer van 2021 echt sterk op in. Het aanbod bestaat uit verschillende diensten die met de lancering van DSM 7.0 netjes integreren met NAS-toestellen.

C2 Storage vinden we de belangrijkste oplossing. Onder die noemer biedt Synology cloudopslag aan in zijn eigen datacenters. Die is voordelig vergeleken met klassieke providers en werkt uitstekend samen met de Hyper Backup-oplossing in DSM 7. Zo kunnen gebruikers hun data in een NAS on-premises houden terwijl ze op een efficiënte manier back-uppen naar een veilige externe locatie in de cloud, allemaal binnen het Synology-ecosysteem. Hoewel het hoofdkwartier van Synology in Taiwan staat, is de NAS-specialist bovendien goed op de hoogte van Europese dataprivacyregels. Je kan eenvoudig kiezen om je back-ups naar het Europese datacenter in Frankfurt te sturen.

Verschillende diensten

Onder C2 stopt Synology nog tal van andere diensten. C2 Backup maakt gebruik van dezelfde datacenters om endpoints veilig te stellen en C2 Transfer laat je toe om op een veilige manier met veel controle grote bestanden extern te delen, opnieuw via de cloud. Synology biedt zelfs een SSO-oplossing met C2 Identity.

Het cloudaanbod werkt zoals gezegd mooi samen met de servers van de fabrikant, maar staat ook op zichzelf. Dat kadert dan weer in de recentste ambitie van Synology: meer klanten strikken. Langs de ene kant moeten de clouddiensten meer mensen in contact brengen met het merk. Daartoe helpt ook een aanbod op maat van consumenten met onder andere een gratis wachtwoordmanager. Langs de andere kant wil Synology beheerders meer dan ooit ten dienste staan.

Synology en Enterprise

Daarvoor begeeft het bedrijf zich op het domein van het cloudbeheer. ActiveInsight is een portaal waarlangs een beheerder snel meerdere Disk-, Flash- en Rackstations kan beheren. Je houdt er back-ups in het oog, wordt gewaarschuwd voor malafide loginpogingen en kan zelfs updates beheren per toestel. Een dergelijk portaal toont aan dat Synology zijn toestellen graag uitgerold ziet in een vloot, bijvoorbeeld op satellietkantoren of bij verschillende teams in een grotere onderneming.

Dat illustreert tot slot weer de grotere ambitie van Synology om de consumenten- en kmo-markt te overstijgen. De hard- en software van de fabrikant zijn klaar voor grotere ondernemingen. Ook in grote firma’s of enterprises willen de Taiwanezen mee aan de tafel zitten. De end-to-end aanpak heeft van Synology een unieke speler gemaakt met een gericht maar toch breed aanbod, zonder dat het bedrijf zijn sterktes uit het oog heeft verloren. Heeft het met opslag te maken, dan wil Synology het oplossen. Al twintig jaar lang timmert het bedrijf aan die weg en vandaag is het aanbod uitgebreider dan ooit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home