Aan de slag met Synology DSM 7.0: wat is er nieuw?

Synology lanceert het langverwachte DSM 7.0. Wij gaan aan de slag met het nieuwe NAS-besturingssysteem op zoek naar nieuwigheden.

Synology noemt versie 7 van DiskStation Manager zijn grootste update ooit. Het nieuwe besturingssysteem combineert een nieuw likje verf voor de gebruikersinterface met stevige verbeteringen onder de motorkap en een sterke integratie met Synology’s eigen C2-cloudopslag. DSM 7.0 is vanaf vandaag algemeen beschikbaar (voor de meeste toestellen).

De grootste verbeteringen binnen DSM 7.0 kan je onderbrengen in vijf domeinen: opslag, beheer en beveiliging, hybride cloud, Synology Photos en tot slot databescherming. Wij installeerden DSM 7 al op een virtuele NAS en gingen op ontdekkingstocht doorheen het OS.

Nieuwe DSM 7.0-stijl

Eerst en vooral valt natuurlijk de nieuwe huisstijl op. DSM 7.0 voelt bekend maar toch ook nieuw aan. Het OS blijft kleurrijk met een focus op blauwtinten. Van zodra je probeert in te loggen, zie je de verbeteringen. Het nieuwe inlogscherm ondersteunt aanmelden zonder wachtwoord, maar daarover zo meteen meer.

DSM 7 login

Menu’s krijgen ietwat vernieuwde structuren die naar onze mening veel logischer aanvoelen. Zeker het Control Panel is handiger om door te navigeren.

DSM 7.0 Control panel

Veelgebruikte toepassingen zoals File Station krijgen minieme updates. De functionaliteit zit waar je zou verwachten maar het geheel oogt moderner.

Nieuw opslagbeheer

Opslag is de essentie van iedere NAS. Synology voorziet daarom een splinternieuwe versie van de Storage Manager. Een volledig nieuw dashboard moet beheerders in één oogopslag verklappen wat de toestand van de NAS is. Essentiële informatie springt meer naar de voorgrond. Structureel stopt Synology volumes hiërarchisch onder storage pools, zodat de relatie tussen beide duidelijker is.

DSM 7 storage manager

Eén van de belangrijkste nieuwe functies die de nieuwe opslagmanager met zich meebrengt, vinden we in de manier waarop je een drive vervangt. Met DSM 7 kan je een bestaande drive vervangen door een nieuw exemplaar in een andere bay. Dat is handig wanneer een schijf stilaan aan vervanging toe is, maar ook wanneer je de capaciteit van je drives wil update. DSM 7 zal de nieuwe schijf op de achtergrond in het volume integreren zonder downtime tijdens de transitie.

SSD-cache

Synology zet met zijn nieuwste NAS-toestellen steeds meer in op SSD-cache om de werking van een NAS te versnellen. Die SSD-cache krijgt enkele erg praktische verbeteringen. Wij zijn vooral fan van de Metadata Pinning-functie. Daarbij alloceert DSM 7 automatisch metadata van bestanden naar de cache zodat je sneller door kleine bestanden kan browsen en ze kan verwijderen.

Beheer

DSM 7 brengt een gestroomlijnd beheer van toestemmingen met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld via logs nagaan wanneer en hoe toestemmingen veranderen. Je kan toestemmingen op gedeelde mappen verder exporteren voor verdere analysen.

In DSM 7 wordt het eenvoudiger om de beheerslast van een toestel te delen. Je kan voortaan administratorbevoegdheden delegeren naar andere gebruikers zonder dat je hen daarvoor noodzakelijk tot complete administrator moet bombarderen. Zo kan je bijvoorbeeld iemand de rechten geven om software up to date te houden, zonder dat hij of zij gebruikers kan aanmaken of verwijderen.

DSM 7.0 Admin delegeren

Synology introduceert verder Active Insight: een tool waarmee beheerders eenvoudig meerdere NAS-toestellen kunnen beheren. Dat is vooral interessant voor scenario’s waarin bijvoorbeeld verschillende bijkantoren hun eigen NAS hebben. Active Insight werkt via een webportaal en een mobiele app.

Via een Synology-account krijg je meteen toegang tot de gratis versie van Active Insight.

Veiliger inloggen

DSM 7.0 krijgt een beter inlogproces waarbij tweefactorauthenticatie centraal staat. Het OS ondersteunt zowel Secure SignIn (om in te loggen met je smartphone) als FIDO2 (voor hardwaresleutels). Secure SignIn werkt enkel voor connecties met da NAS van over het publieke internet.

DSM7 secure sign in

Je kan de extra inlogmethodes ook gebruiken om wachtwoorden te vervangen. Daar staat de Synology Secure SignIn-app centraal. Via een eenvoudige wizard koppel je die app aan je account, waarna je met een druk op de kop en een scan van je vingerafdruk langs je telefoon kan aanmelden.

Cloud-integratie

Met het nieuwe besturingssysteem wil Synology gebruikers toegang geven tot de flexibiliteit van de hybride cloud. Dat neemt de vorm aan van een verregaande integratie van cloudopslag met de lokale opslag. Met DSM 7.0 koppel je cloudopslagdiensten aan een gedeelde map. Je kiest vervolgens hoeveel data je lokaal wil bewaren. Dat is minstens 500 GB en maximaal 80 procent van het totale volume.

Voor de functionaliteit schuift Synology zijn eigen C2-opslag naar voren. De resulterende map gedraagt zich als een lokale folder die op dezelfde manier toegankelijk is. De functionaliteit is momenteel nog in bèta. De C2-opslag van Synology krijgt ook heel wat nieuwe functionaliteit bij, maar die wordt de komende maanden pas uitgerold. We gaan in een afzonderlijk stuk nog dieper in op de mogelijkheden van C2.

Back-ups

Synology DSM 7.0 bouwt verder op bestaande back-up oplossingen die je kent van versie 6.2. Denk daarbij niet enkel aan (high availability) oplossingen voor de NAS, maar ook back-ups van endpoints. Met DSM 7.0 komt Synology met Active Backup-compatibiliteit met bare metal Linux-hardware.

Foto’s

DSM 7 komt tot slot met een volledig nieuwe fototoepassing: Synology Photos. Met die oplossing richt Synology zich zowel op consumenten als op creatieve professionals. Synology Photos heeft heel wat functies maar we kunnen de oplossing misschien nog het eenvoudigst als volgt samenvatten: denk Google Foto’s, maar dan op je NAS.

De splinternieuwe toepassing combineert overzichtelijk beheer van kiekjes door onder andere een tijdslijnweergave met AI-functionaliteit. Zo kan je op specifieke foto’s zoeken en gebeurt er (anonieme) gezichtsherkenning, wat handig is om snel beelden van bepaalde mensen terug te vinden. Photos komt met een mobiele toepassing waardoor je enerzijds van overal aan je foto’s kan en anderzijds automatisch back-ups kan maken van de beelden die je met je smartphone schiet.

DSM 7 Photos

Je kan nog altijd met mappen werken maar je kan ook albums maken zonder foto’s te dupliceren. Wisselen tussen het overzicht per map of als tijdslijn gebeurt met een druk op de knop.

Snel upgraden?

Onze eerste indruk van DSM 7.0 is heel positief. Het besturingssysteem oogt nieuw en modern, wat intussen wel mag. We wachten immers al lang genoeg op een grote update. Toch voelt DSM 7.0 nog steeds erg vertrouwd aan. De extra functies onder de motorkap zijn heel welkom en zullen het leven van menig gebruiker eenvoudiger maken. De Photos-toepassing vinden we erg interessant voor creatieve pro’s, maar ook voor consumenten. De timing van de lancering is bovendien perfect, aangezien Google pas besliste om zijn eigen Foto’s-Dienst niet meer permanent gratis te maken.

Wat beveiliging betreft juichen we de eenvoudige integratie van 2FA toe. Inloggen zonder wachtwoord is veiliger, handiger en de setup neemt slechts enkele minuten in beslag. In een wereld waarin ransomware alsmaar meer voorkomt, raden we iedereen aan om 2FA zo snel mogelijk te activeren.

lees ook

Synology DiskStation DS1821+ review: voor wie marge zoekt

De nieuwe beheersfuncties zijn heel interessant voor kmo’s die meerdere toestellen beheren en ook de mogelijkheid om administratorprivileges te delegeren kan ons smaken. Die functie past perfect bij een kleinere organisatie waar techneuten extra verantwoordelijkheid kunnen krijgen, zonder dat ze plots de hele sleutelbos tot het koninkrijk vasthebben.

Synology heeft deze update lang getest en lijkt stabiel, al bestaat de kans dat er problemen aan het licht komen wanneer DSM 7 op grote schaal wordt uitgerold. Wij adviseren in ieder geval om de upgrade door te voeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home