Synology lanceert langverwachte RT6600ax-router

Met enige vertraging lanceert Synology de eerder aangekondigde RT600ax-router. Daarmee ziet ook de grote update voor Synology Router Manager het levenslicht.

Synology lanceert de RT6600ax, samen met Synology Router Manager 1.3. De NAS-specialist kondigde de router al aan in december 2022, met een voorspelde beschikbaarheid in het eerste kwartaal van dit jaar. Synology haalde die deadline niet en het werd stil rond zowel de update als het product zelf. Daar komt nu met de officiële lancering verandering in. Het toestel is per direct beschikbaar voor een adviesprijs van 269 euro exclusief btw.

Veel functies

De router bouwt verder op de eerdere lijn van Synology-routers en draait om het SRM-besturingssysteem. Dat is geïnspireerd op de Disk Station Manager-software voor de NAS-toestellen van de fabrikant. Het besturingssysteem blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en heeft een heleboel krachtige maar toegankelijke functionaliteit aan boord.

Zo kan je via de software unieke gebruikersprofielen configureren, daar apparaten aan toewijzen en die koppelen aan regels voor internettoegang. Dat maakt configuratie sneller. Synology introduceert verder nieuws beveiligingsfuncties in SRM 1.3.

Op het vlak van Quality of Service kan de router slim beschikbare bandbreedte verdelen over aangesloten toestellen. Daarmee kan je prioriteiten instellen maar ook in detail door de geschiedenis van de trafiek zoeken om regels eventueel aan te passen.

VPN en App

VPN-functionaliteit maakt opnieuw zijn intrede. Dat is vooral interessant voor de kmo’s, waarop Synology deze router deels richt. SRM 1.3 biedt ondersteuning voor heel wat VPN-protocollen en functies waaronder WebVPN, SSL-VPL en Site-to-Site-VPN.

Bij het nieuwe toestel en de nieuwe software hoort ook een nieuwe mobiele app. Daarmee kunnen administrators de router in de gaten houden en configureren. Het toestel is ook geschikt voor thuisgebruik met functies zoals ouderlijk toezicht, die eveneens via de app toegankelijk zijn.

Specificaties

Langs de technische kant is de RT6600ax zoals de naam suggereert een Wifi 6-router. Het toestel ondersteunt 600 Mbps via het 2,4 GHz-kanaal en heeft twee 5 GHz-kanalen ter beschikking, goed voor een totale maximale doorvoersnelheid van 6,6 Gbps. De router bezit een 2,5 GbE-poort voor snelle fysieke connectiviteit, al gaat het maar om één exemplaar. De andere poorten zijn traditionele 1 GbE-aansluitingen.

lees ook

Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

Het valt tot slot op dat SRM 1.3 voorlopig enkel op dit nieuwe toestel beschikbaar is. Synology plant het besturingssysteem ook naar oudere routers uit te rollen, maar dat zal pas ergens in de tweede jaarhelft gebeuren. De Synology RT6600ax komt snel naar de redactie voor een uitgebreide review.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home