SAS Hackaton: hoe unieke projecten met data analytics de wereld veranderen

sas Mathias Coopmans

Nieuwsgierig zijn leidt tot innovatie. Met de juiste vragen en analytics kunnen we data geweldige dingen laten doen. Het is al jaren de drijfveer van SAS om technologie te ontwikkelen die organisaties inzichten geeft om hun grootste uitdagingen op te lossen. En het is ook de basis van de SAS Hackaton, die wereldwijd mensen samenbrengt om tal van problematieken met data en AI te ondersteunen.

Wat als je vanuit je zetel het Amazonewoud kunt redden? De voorbije jaren heeft de brede community geholpen om signalen van ontbossing op satellietbeelden te identificeren en zo een AI-model te trainen dat de groene long van onze planeet kan beschermen. Het is een mooi voorbeeld van een manier waarop we data, analytics en AI-technologie gebruiken om wereldproblemen op te lossen.

Nieuwsgierigheid (Curiosity) is de gedeelde factor in het DNA van slimme breinen die data benutten om modellen te bouwen. De term verwijst naar ons vermogen om creatief en probleemoplossend te denken, skills die vandaag door bedrijven steeds meer naar waarde worden geschat. De SAS Hackaton is de jaarlijkse hoogmis van nieuwsgierigheid. Het is een vertaling van de belangrijkste overtuiging van SAS: dat we vooruitgang boeken door onze grenzen te verleggen en de status quo uit te dagen. En dat technologische oplossingen met een sociaal doel vaak een katalysator zijn voor positieve verandering.

Een maand lang gratis kennis en ervaring opdoen

Het concept van de SAS Hackaton is eenvoudig. Teams kunnen zich wereldwijd inschrijven met een idee voor een project. Als ze geselecteerd worden, mogen ze tijdens de Hackaton gedurende een volledige maand gebruik maken van het SAS-platform om hun oplossing te ontwikkelen, en worden ze ondersteund via korte trainingen en het advies van een SAS mentor. Dit jaar hebben liefst 1.400 personen uit 69 landen zich ingeschreven. Uiteindelijk wisten 104 teams in diverse categorieën zich te kwalificeren.Een Belgisch team uit manufacturing, meer bepaald de staalindustrie, nam deel aan de hackathon om te werken ronden kwaliteitsverbetering.

Van Afrikaanse fornuizen tot het voorspellen van modetrends

Het Belgische project is slechts één voorbeeld van de ruime waaier aan creatieve ideeën waarmee in de hele wereld teams deelnamen aan de SAS Hackaton. Alle projecten zijn naargelang van hun sector ingedeeld in diverse categorieën. In de bankwereld wilde een team bijvoorbeeld een bankapplicatie ontwikkelen die consumenten meer informatie geeft over de sociale en ecologische impact van hun aankopen. Wie iets wil kopen, kan met de app meteen zien wat de voetafdruk en sociale effecten van een product zijn. De app moet consumenten aanmoedigen om duurzamere keuze te maken.

Duurzaamheid is de rode draad in een groot aantal projecten van de Hackaton. Hoe verrassend dat soms kan zijn, bewijst het team Nature 360. Zij analyseren sensordata van kookfornuizen in Afrika om de CO2-uitstoot te verminderen en ontbossing tegen te gaan. Hun oplossing gebruikt machine learning om patronen in kookgedrag te herkennen, zodat gebruikers advies kunnen krijgen om efficiënter en met minder hout te koken. Een ander team, de Positive Thinking Company, gebruikt IoT-sensoren en data analytics om inefficiënt energieverbruik in maakbedrijven te identificeren en verspilling tegen te gaan. Dat is niet alleen goed voor de uitgaven van bedrijven, maar ook voor de planeet.

Duurzaamheid wordt overal steeds belangrijker, ook in de modewereld. Een van de teams analyseerde verschillende bronnen, waaronder social media, om een AI-oplossing te bouwen die de voorkeuren en verwachtingen van klanten kan voorspellen. De tool moet ontwerpers helpen om in te zetten op mode die zowel innovatief als duurzaam is. ESG-initiatieven draaien natuurlijk rond meer dan enkel het milieu. Ook sociale uitdagingen krijgen een hoofdrol in de SAS Hackaton. Eén team heeft bijvoorbeeld een tool gebouwd die toekomstige ouders toont welke kosten er bij een zwangerschap komen kijken en helpt om die bijzondere periode vanuit een financieel perspectief optimaal te overbruggen.

De projecten zijn stuk voor stuk voorbeelden van creatieve manieren om met data aan de slag te gaan en oplossingen te bouwen die ons leven en de wereld verbeteren.


Dit is een ingezonden bijdrage van Mathias Coopmans, EMEA Technology Futures lead – Architecture & Cloud bij SAS. Wil je graag de andere deelnemers van deze SAS Hackaton ontdekken? Lees dan deze blog. Op 1 juni 2023 kennen we de winnaars. Je kunt de bekendmaking online ook live volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home