Wie verdient wat: de lonen in de IT-sector vandaag

De grote vraag naar IT-specialisten blijft de lonen in de sector hoog houden. Toch verliest het brutoloon steeds meer aan belang in de strijd om talent. Flexibel werk en een klik met de bedrijfscultuur verschijnen aan de top van het prioriteitenlijstje.

Vacatures vullen met talent is vandaag in vrijwel iedere sector moeilijk en al zeker binnen IT. De vraag naar starters en profielen met een gemiddelde ervaring overstijgt het aanbod en dat zorgt voor relatief hoge lonen in de sector. Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisgids van Robert Half die Techzine kon inkijken.

Steeds meer vacatures

Het onderzoek van de recruteringsspecialist toont dat het aantal vacatures vorig jaar met 11,1 procent steeg. Het laatste kwartaal van dat jaar bleef 3,4 procent van de jobopeningen openstaan. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde van 2,3 procent. Als reactie op het tekort zijn werkgevers bereid hogere lonen uit te betalen. De lonen stegen met ongeveer 2,4 procent.

Binnen de IT-sector stijgt de vraag naar technisch onderlegde specialisten met communicatieve vaardigheden. Waar IT niet zo lang geleden weinig overleg maar vooral veel kennis vereiste, zorgt de veranderende rol van het IT-departement voor de nood aan communicatie met de eindgebruiker. Het digitale is vandaag niet meer los te zien van de rest van een onderneming. Wie zowel technisch vaardig is als uitblinkt in softskills, heeft de banen voor het kiezen.

Niet alleen brutoloon

Een hoger brutoloon geeft daarbij al lang niet meer de doorslag. Natuurlijk weerspiegelen de lonen in de sector de actuele situatie, maar aspirant werknemers kijken naar meer dan dat. Flexibiliteit in de job wint bijvoorbeeld aan belang. Als reactie op de actuele verkeerssituatie in ons land vinden steeds meer werknemers het belangrijk om bijvoorbeeld af en toe van thuis uit te kunnen werken. 650.000 Belgen kunnen vandaag minstens één keer per week thuiswerken volgens het onderzoek.

650.000 Belgen kunnen vandaag minstens één keer per week thuiswerken.

Nog belangrijker dan de flexibiliteit is de bedrijfscultuur. Zowel werkgevers als werknemers zijn uit op een klik. Dat betekent dat bedrijven zich naar buiten toe moeten profileren met een verhaal, een visie en een identiteit die werknemers kan aanspreken. Langs de andere kant moeten ze erop waken dat een nieuwe aanwinst past binnen de bedrijfscultuur. Dat lezen we in het onderzoek en wordt aan Techzine bevestigd door tal van grote IT-spelers in België zoals Dell EMC, Salesforce en SAS. Ondanks het tekort aan personeel zullen bedrijven een talent met een correct cv niet aannemen als ze vrezen dat de persoonlijkheid niet binnen het bedrijf past.

Flexibiliteit

Wat verloning betreft verliezen de traditionele extralegale voordelen aan belang. Ons land blijft natuurlijk een grote belastingdruk kennen dus het is niet zo dat werknemers azen op enkel brutoloon. Ze wensen eerder dat de extralegale voordelen op een flexibele manier op hun maat worden ingevuld. Niet alleen nieuwe werknemers verwachten dat, ook bestaand personeel eist steeds meer maatwerk.

Rond die realiteit blijft een marktconform brutoloon natuurlijk essentieel. De keuze van een job komt uit meer dan een één op één vergelijking tussen lonen, maar wie onderbetaalt kan het schudden. Robert Half voorziet net als vorig jaar een overzicht van de gemiddelde lonen voor de belangrijkste IT-profielen. Die zijn opgesplitst in vier percentielen op basis van ervaring. Links vind je de starters, het 50e percentiel omvat mensen met een gemiddelde ervaring, het 75e vind je seniorprofielen en helemaal rechts ontdek je de gemiddelde lonen van specialisten met erg grote vakervaring. Aangezien de jobrealiteit van vandaag ook vorig jaar al bestond, zien we geen grote verrassingen.

De gemiddelde lonen per sector (bron: Robert Half)

Robert Half voorziet verder nog een overzicht van de meest gevraagde profielen en vaardigheden. Ook die zijn niet echt niet veranderd tegenover vorig jaar.

De meest gezochte profielen zijn:

  • Business en Functional Analyst
  • IT Coordinator
  • Business Intelligence
  • IT Security
  • Software Development

De technische vaardigheden die het meest in de markt liggen zijn dan weer als volgt:

  • ERP-systemen: SAP, Microsoft AX
  • Datahandling & BI Tools: QlikView,  Business Objects, MS Power BI, Tableau
  • Programmeertaal: .NET, Java
  • IT project management skills:  Prince2, Agile, Scrum

Het onderzoek toont de realiteit van vandaag, maar biedt natuurlijk geen oplossing voor de kern van het probleem. De IT-vijver is overvist. Oplossingen daarvoor komen steeds meer vanuit de softwarekant. Bedrijven werken aan verregaande automatisering van IT-management zodat talent zich kan focussen op taken die een meerwaarde brengen naar de business. De transformatie naar cloud en de steeds grotere populariteit van SaaS illustreert het belang daarvan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home