Tijdelijke IT-managersfuncties zitten in de lift, cybersecurity-experts blijven lastigste profiel

Bijna een op drie mikt nog altijd op vaste profielen, maar de tijdelijke profielen worden steeds populairder.

In een jaarlijks onderzoek van Robert Half blijkt dat bijna een op drie (30%) werkgevers plant om vaste IT-profielen te zoeken in 2024. Ondanks de interesse in vaste profielen zijn ook tijdelijke en ervaren profielen erg gewild, zeker voor technisch ingewikkelde posities. Bijna een op vier (24%) van de ondervraagde managers toont interesse in het aanwerven van tijdelijke profielen.

De nood aan dit type profielen bevestigt de groeiende populariteit en relevantie van de Interim Managers. Vooral de logistieke sector, chemicals manufacturing, FMCG, assemblage en automotive zijn naarstig op zoek naar IT-profielen.

Een diepe verankering van de IT-afdeling in de algemene bedrijfsstructuur blijft een prioriteit. Onder andere IT-managers spelen een belangrijke rol in deze integratie en dat maakt van hen het meest gezochte IT-profiel. Zij worden op de voet gevolgd door Systems Engineers, Project Managers, IT Coordinators en ERP consultants.

Interim management

Wanneer werkgevers dergelijke vaste posities niet tijdig kunnen invullen, of de materie te technisch ingewikkeld is, rekenen zij op tijdelijke oplossingen zoals interim-management. Jeroen Diels van Robert Half licht toe:

“IT-projecten vereisen vaak samenwerking tussen verschillende teams en afdelingen. IT-managers bezitten het vermogen om op een menselijke manier te communiceren en dat vergemakkelijkt de samenwerking, vermindert misverstanden en bevordert een positieve werkomgeving. Alleen kan de zoektocht naar zo’n vast profiel soms lang aanslepen en vereisen sommige projecten ook erg specifieke kennis. In zo’n situaties blinkt de Interim Manager uit.”

“Dit zijn tijdelijke, flexibele werkkrachten met diepgaande expertise in een specifiek domein. De sterkte van zulke tijdelijke profielen wordt ook erkend door werkgevers, daar maar 2% van de werkgevers aangeeft in hun aandeel te willen snoeien.”

Zeldzame cybersecurity-profielen

De moeilijkst te vinden profielen zijn, net zoals vorig jaar, cybersecurity experts. Hun expertise blijft cruciaal aangezien zij gevoelige informatie veiligstellen en er verantwoord mee weten om te gaan.

Met de komst van NIS2 zal die vraag alleen nog maar toenemen. 17 oktober 2024 is de deadline voor de omzetting van de richtlijn naar nationale wetgeving, maar die wetgeving zal ook nog met overgangsperiodes werken.

Reken echter niet op al te veel marge. De details moeten nog uitgewerkt worden, maar de grote lijnen liggen al vast. Daar kan je best nu al mee beginnen, anders zal het misschien moeilijk worden om de toekomstige deadlines te halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home