Vrouwen vertegenwoordigen minder dan twintig procent van IT-personeel in België

vrouwen technologie sector

Minder dan één op vijf werknemers in de Belgische IT-sector is een vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van recruteringsbedrijf Robert Half.

Amper 17,2 procent van de werknemers in de Belgische IT-sector is een vrouw. Dat staat in een studie van Robert Half, gespecialiseerd in recrutering op vlak van een aantal servicegerichte sectoren. Europees is het al niet veel beter, met 17,9 procent.

Stereotiep

Heb je ooit ‘The IT crowd’ gezien? Dat is een Britse komische reeks over twee licht sociaal beperkte IT’ers die hun ding doen in de kelder van het bedrijf waar ze werken. Hun overste is een vrouw die amper het verschil kent tussen een klavier en een scherm. Het is fictie, maar helaas is de reeks wel een accurate weerspiegeling van de verrassend wijdverbreide perceptie die nog steeds heerst over vrouwen en computers. Dat is natuurlijk compleet onterecht.

Dezelfde studie bracht bijvoorbeeld naar voren dat een derde van de bevraagde vrouwen een overstap naar IT absoluut ziet zitten. Het is duidelijk dat de sector dus wel wat lijdt onder bepaalde stereotypen.

Grote vraag

Dat is jammer, want er is veel vraag naar geschikt personeel met een grondige kennis van ICT. Ongeveer elk elektronisch toestel heeft intussen een slimme versie, er is de voortdurende opgang en evolutie van kunstmatige intelligentie en de automatisering van hoe langer hoe meer industrietakken. Er zijn dus heel wat opportuniteiten.

Perceptie verandere

Het is dus belangrijk dat er meer initiatieven worden opgezet om die kloof te dichten. De FOD Economie deed vorig jaar al een digitale duit in het zakje met het project #BeDigitalTogether. Die campagne was exact opgezet om meer vrouwen in de Belgische IT-sector te krijgen.

Volgens Sylvia Blockx, directeur bij Robert Half, begint het al bij de studiekeuzes. Er volgen momenteel nog te weinig meisjes een STEM-richting op school. STEM behelst vakken en studies rond wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde. Het is met andere woorden vaak een ideale opstap richting ICT. Nog te vaak redeneren ouders echter dat dit “niet voor meisjes” is. Een perceptie die toch moet veranderen.

In het rapport benadrukt Robert Half wel dat verplichte quota niet de oplossing zijn. Elke werknemer moet worden aangenomen op basis van competentie en vaardigheden en het is vooral belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Verder zijn rolmodellen ook een belangrijke factor. Dat kan in de media of in popcultuur zijn, maar ook in andere sectoren zoals in de politiek of de zakenwereld. Als al die factoren samenkomen zijn de cijfers van een toekomstig rapport ongetwijfeld al heel wat positiever.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home