7 op 10 Belgische CIO’s verkiest ervaring boven opleiding in zoektocht naar IT-talent

job markt it

Voor maar liefst 73 procent van de Belgische CIO’s is ervaring belangrijker dan een opleiding. Je carrière starten bij de basis is vaak een goede manier om kennis te maken met de IT-wereld.

In een onderzoek bij 1.800 leidinggevenden uitgevoerd door rekruteringsspecialist Robert Half blijkt dat Belgische CIO’s sterk de voorkeur leggen op ervaring (73%). Dat maakt het voor pas afgestudeerden uitdagend om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Studentenjobs, stages en tijdelijke contracten kunnen hen helpen om het ervaringsniveau op te krikken. Bij de basis starten zoals een IT-support functie is een goede eerste stap.

Koen Van Havere, associate business director bij Robert Half: “Zo’n IT-support functie is misschien niet meteen dé grote droomjob voor pas afgestudeerden, maar wel een ideale startersjob waarbij je onmiddellijk in contact komt met veel verschillende IT-issues, zowel op vlak van applicaties als infrastructuur. Zo leer je niet alleen meteen IT kennen vanuit gebruikersperspectief, je komt ook in contact met heel veel verschillende collega’s vanuit verschillende departementen. Dat is bagage die in je latere carrière zeker nog van pas zal komen.”

Een bijna even grote meerderheid (69%) geeft daarnaast aan bereid te zijn om het gebrek aan de juiste opleiding over het hoofd te zien als iemand voldoende relevante ervaring heeft. Binnen IT zijn er tegenwoordig ook een heel aantal expertises die binnen de huidige opleidingen nog niet (of niet voldoende) aan bod komen. Dan is ervaring de uitgelezen en soms enige manier om die specifieke vaardigheden te hebben.

Waarde van een goede opleiding

De waarde van een goede opleiding mag je volgens Robert Half niet onderschatten als basis om jongeren klaar te stomen om aan het werk te gaan. Ook de Belgische CIO’s ervaren dat zo. Zij zijn van mening dat pas afgestudeerde bachelor-studenten (68%) en master-studenten (74%) dankzij hun opleiding klaar zijn voor de jobmarkt.

Door gebrek aan werkervaring zijn er echter wel een aantal zaken die jongeren dienen te weten en waarin ze kunnen groeien.

lees ook

Niet vaardigheden maar mentaliteit moet drijfveer worden in selectie van IT-talent

Drempels voor pas afgestudeerden

Bovenaan het lijstje van drempels die pas afgestudeerden tegenkomen, staat het gebrek aan hard skills (37%) en beperkte technische kennis van software en hardware systemen (36%), zaken die mensen met ervaring vaak wel al goed in de vingers hebben.

Aanvullend zijn hoge loonsverwachtingen (33%), het overschatten van eigen kunnen (29%) en een gebrek aan soft skills (26%) de voornaamste struikelblokken voor zij die de jobmarkt voor het eerst betreden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home