Toshiba Portégé X30T review: te veel compromissen

Toshiba Portege X30T

Met de Portégé X30T heeft Toshiba een hybride Surface-variant in het portfolio, die in theorie hoge ogen gooit. De specificaties zijn de moeite, maar een matige implementatie, die doet denken aan de hybrides van weleer hakt in de gebruiksvriendelijkheid.

Toshiba doet heel veel juist met de Portégé X30T. De versie die wij onder handen nemen (de Toshiba Portégé X30T X30T-E-109 met Keyboard dock) is voorzien van een Intel Core i7-8550U quadcoreprocessor, maar liefst 16 GB aan RAM-geheugen en een 1 TB NVMe PCIe SSD. Het 13,3 inch IPS-scherm oogt scherp, heeft een perfecte kijkhoek en zit erg dicht bij de oppervlakte. Aangezien de X30T een hybride is, die je losgekoppeld van het toetsenbord als tablet kan gebruiken, is dat een flink pluspunt. Notities maken met een (meegeleverde) stylus is zo een stuk aangenamer.

Alle hardware zit in het tablet-deel van de Portégé. Een kickstand achteraan maakt het eenvoudig om de tablet neer te zetten. Het systeem zal iedereen die al een Surface Pro van Microsoft onder handen nam bekend voor komen. De bezels zijn niet van de dunste, maar het gewicht en de dikte van het toestel zijn verder uitermate acceptabel, zeker als je de krachtige hardware in beschouwing neemt.

Knappe autonomie

We testen de X30T met het meegeleverde Keyboard dock. Dat hardcover-toetsenbord bevat een eigen batterij en die doet wonderen voor de totale autonomie van dit toestel. Voor extra draagbaarheid biedt Toshiba ook een klassiek Travel keyboard aan. Dat bevat geen batterij en weegt 210 gram minder. Het toetsenbord met accu biedt echter een duidelijke meerwaarde. Bij licht gebruik gaat deze Portégé immers een fenomenale 16 uur mee. Werk je intensief door, dan kan je net geen zeven uur zonder stopcontact. Dat is een stuk langer dan de Surface Pro 6 (respectievelijk twaalf uur en vier uur en half) en de HP Elite X2 (negen uur en vier uur en half).

De verklaring ligt natuurlijk in de extra batterij. Testen we de tablet los, dan ligt de autonomie helemaal in lijn met die van de concurrentie, al is dat nog steeds knap: de twee andere toestellen testten we immers met een zuinigere Core i5 aan boord.

De extra batterij in het toetsenbord tilt de autonomie van de Portégé naar een hoger niveau.

Toshiba voorziet het dikke toetsenbord van een heleboel aansluitingen, die erg welkom zijn in een zakelijke context. Naast HDMI, Ethernet en twee USB-A-poorten vind je een USB-type-C-poort terug, waarmee je de laptop kan opladen of aan een dock kan aansluiten, en zelfs een legacy VGA-aansluiting voor die ene projector die nog net te goed is om te vervangen. Op de tablet zelf vind je enkel USB-C terug.

Oubollig toetsenbord

Het toetsenbord heeft dus een heleboel voordelen, maar het is geen goednieuwsshow van begin tot eind. Om te beginnen is het ding best dik, waardoor de X30T in laptopmodus bijna dubbel zo vet is dan een Surface Pro of Elite x2.

Vervolgens zijn we niet al te wild van de kwaliteit van het toetsenbord. Het is zeker niet slecht, maar ondanks de dikte minder rigide dan HP’s veel dunnere variant. Bovendien rammelt het een klein beetje. Dat klinkt dramatischer dan het is: in vergelijking met consumentenhardware typt de X30T nog steeds lekker weg, maar Microsoft, HP en trouwens ook Lenovo leveren een betere tikervaring af.

Vervolgens is er de aansluiting. Het tablet-deel praat met het toetsenbord via USB-C. Het geheel zit aan elkaar vast via een kliksysteem. Waar andere toestellen een licht magnetisch dock gebruiken, krijgen we hier een aansluiting die wel heel sterk doet denken aan hybrides van drie jaar geleden.

Aan elkaar gekoppeld functioneert het geheel bijna als een clamshell. Het scharnier biedt weerstand, waardoor je de X30T als laptop kan gebruiken. Tenzij je het scherm iets te ver naar achter laat hellen. Dan valt de laptop om en moet je dus de hulp van de kickstand inroepen. Die ‘bijna maar niet helemaal’-ervaring komt slordig over.

Teleurstellende prestaties

Analyseren we vervolgens de prestaties van de laptop, dan zijn onze bevindingen opnieuw genuanceerder dan de specificaties doen hopen. We vergelijken de Portégé met zijn Intel Core i7-8550U en 16 GB aan RAM met de Core i5-8350U en 8 GB RAM die we zowel in onze reviewmodellen van de Microsoft Surface Pro 6 en de HP Elite x2 terugvinden. In theorie moet de Toshiba een duidelijke voorsprong nemen op het vlak van prestaties, in de praktijk blijft die voorsprong vrijwel helemaal uit.

Dat de hardware in theorie een stuk krachtiger is dan die van de andere toestellen in deze grafiek, zien we niet terug in de testresultaten.

In PC Mark 8 scoort de Portégé wel degelijk beter dan de x2, al is de voorsprong op de Surface Pro erg klein. De actuelere PC Mark 10-test vertelt een ander verhaal. De gecombineerde score, het resultaat van tal van productiviteits- en creativiteitstests, is zowaar de laagste van de drie. Voor zowel licht dagelijks gebruik, contentcreatie als 3D-gerelateerde workloads preseert de X30T slechter dan de concurrenten met zwakkere hardware. Enkel in de toegespitste productiviteitstest, waarbij spreadsheets een belangrijke rol spelen, kan de hybride van Toshiba de andere twee laptops de baas.

Het belang van koeling

De schuldige is volgens onze analyse van dit toestel de twijfelachtige koeling. Die is niet alleen vrij hoorbaar voor een dergelijke laptop, maar lijkt vooral onvoldoende performant om het TDP van de Core i7 de baas te kunnen. Multithreading en een hoge kloksnelheid zijn fijn, maar niet als de cpu onder zware last erg stevig moet throttlen. Na 40 seconden zwoegen op 2,6 Ghz keldert de kloksnelheid naar een abominabele 1,1 GHz. Daarna recupereert ze licht, maar komt ze zolang de zware belasting aanhoudt niet boven de 1,55 GHz. Dat is gewoon niet goed genoeg. Vergelijk met de Core i5 in de Surface Pro 6, die onder een zware Prime-werklast niet onder de 2,2 GHz zakt.

In theorie moet multithreading in de Core i7 voor betere Cinebench-resultaten zorgen, maar Toshiba kan dat voordeel niet verzilveren.

Positiever is de meegeleverde software. Het Dynabook Service Station is een nuttige hub volledig in de stijl van het Windows 10-instellingenmenu. Je vindt er bruikbare info over de prestaties van je laptop, kan er de hardware testen, en ontdekt een tab waarin updates netjes gegroepeerd staan, klaar voor installatie. Verder houdt Toshiba zich best in: op uitzonderingen van Microsoft na ontbreekt bloatware (nagenoeg) volledig.

Compromis

In conclusie is de Toshiba Portégé X30T een gemengd verhaal. De uitstekende batterij en de legacy-aansluitingen zijn onbetwistbaar belangrijke pluspunten. Als daar binnen je organisatie de prioriteit ligt, koop je hier een capabele hybride die in dagelijks gebruik niets echt verkeerd doet.

Is legacy geen prioriteit en wil je gerust een beetje autonomie inboeten in ruil voor draagbaarheid, dan zijn er betere opties op de markt. Vergeleken met de concurrentie is deze Toshiba eerder dik, een beetje oubollig en toch net iets te slordig afgewerkt. Het toestel is misschien wel functioneel, maar niet begeerlijk. De tijd waarin zakelijke toestellen zich konden permitteren om beiden niet te combineren, ligt sinds een tweetal jaar achter ons. Dat de fabrikant de in theorie krachtige hardware onvoldoende thermische ruimte geeft, is een verder nadeel waar we moeilijk om heen kunnen kijken.

Toshiba heeft een aantal goede ideeën en de combinatie van VGA en een moderne hybride vormfactor is volgens ons een goed idee dat zeker zal aanspreken. We kijken uit naar een volgende versie waarin de implementatie iets minder duidelijk ‘compromis’ schreeuwt.

We vinden ons model van het toestel te koop voor een adviesprijs van 2.675 euro inclusief BTW.

.pro’s

  • VGA en Ethernet aan boord
  • Autonomie met extra accu
  • USB Type C-lader
  • Kijkhoek scherm

.contra’s

  • Oubollig en dik design
  • Teleurstellende prestaties
  • Kwaliteit toetsenbord en touchpad
  • Scharnier

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home