Samsung Galaxy S21 FE review: goede smartphone, slechte timing

Samsung Galaxy S21 FE

De Samsung Galaxy S21 FE is een uitstekend toestel met weinig minpunten. Toch moet je deze smartphone nu nog niet kopen. 

Het verhaal achter de Samsung Galaxy S21 FE (749 euro incl. btw) is belangrijk om de rest van deze review te begrijpen. Eind september 2020 bracht Samsung de eerste ‘Fan Edition (FE)’ uit, een variant op de Galaxy S20 met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Het resultaat was een enorm commercieel succes met meer dan 10 miljoen verkochte toestellen op minder dan een jaar tijd.

De Samsung Galaxy S21 FE werd officieel verwacht samen met de lancering van de twee plooibare smartphones Galaxy Z Flip 3 en Galaxy Z Fold 3. Ondanks het grote lek vooraf, volgde geen officiële aankondiging. Eind september werden alle verwijzingen op officiële Samsung-sites gewist, wat deed vermoeden dat het model werd geschrapt door het wereldwijde chiptekort. Daarna werd het stil rond de smartphone, tot de officiële aankondiging op CES 2022.

De lancering van de Samsung Galaxy S22 staat echter voor de deur met een officiële aankondiging die elk moment de wereld in zou worden gestuurd. Heeft deze Galaxy S21 FE dan nog bestaansrecht?

Meer plastic, maar dat is niet erg

De Samsung Galaxy S21 FE (6,4 inch) vult perfect het gat tussen de traditionele S21 (6,2 inch) en de S21 Plus (6,7 inch) op vlak van schermgrootte. In deze review willen we echter niet elke stap vergelijken tussen de drie modellen. Wie elke specificatie graag wil analyseren en vergelijken, kan hier terecht.

Aan de buitenkant merk je dat de ‘Fan Edition’ van de Galaxy S21 een opvallende designkeuze van het origineel niet overneemt: de integratie van het camera-eiland achteraan in de rand. Bij de Galaxy S21 FE vormt die een naadloos geheel met de rest van de achterkant omdat Samsung voor plastic kiest in plaats van glas. Het ziet er goedkoper uit, maar we zijn wel meer fan van de extra grip die plastic met zich mee brengt. Wie een hoesje koopt voor zijn toestel, trekt zich er sowieso weinig van aan.

Samsung Galaxy S21 FE

Het vlakke 6,4-inch amoledscherm (1.080 x 2.400 pixels) ziet er bloedmooi uit en blijft het beste in zijn soort. Goed nieuws dat Samsung hierop niet heeft bezuinigd. Opnieuw krijgen we een vlak scherm vooraan, net als bij de rest van de Galaxy S21 line-up uitgezonderd de Ultra-variant. Het is een kwestie van smaak, maar we vinden een vlak scherm praktischer omdat je minder risico loopt op valse contactpunten aan de zijkant wanneer je het toestel in je handpalm vast hebt.

Uitstekende prestaties

De Fan Edition bespaart op een aantal zaken vergeleken met de S21, maar wat betreft prestaties is dit een toptoestel dat zich met de besten kan meten. Binnenin zit een Qualcomm Snapdragon 888, wat opvallend is. Andere toptoestellen van Samsung maken gebruik van een eigen ontwikkelde chip onder de noemer Exynos.

Het is onduidelijk of het chiptekort hiermee te maken heeft, maar wat ons betreft moet je daar niet wakker van liggen. Meer nog: de grafische prestaties van de Snapdragon 888 zijn beter dan die van Samsungs eigen Exynos.

Het toestel voelt ook heel snel aan dankzij de 120 Hz refresh rate van het scherm. Scrollen, multitasken, games, videostreaming: niets zal je tegenhouden.

Voor de volledigheid moeten we er wel bij zeggen dat de Samsung Galaxy S21 FE vermoedelijk het laatste toptoestel zal zijn met een Qualcomm Snapdragon 888 aan boord. Dit jaar krijgt elk vlaggenschip een nieuwe Qualcomm 8 gen 1 chipset aan boord die vermoedelijk nog sneller en zuiniger zal zijn. De kans is klein dat je nog meer snelheid nodig hebt, maar zuiniger kan wel interessant zijn.

Andere cameraconfiguratie

De specificaties van het camera-eiland van de Galaxy S21 FE zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit als die van de Galaxy S21 en S21 Plus, maar schijn bedriegt. De 12 megapixelhoofdcamera is identiek, terwijl de 12 megapixelgroothoekcamera dat bijna is. De verschillen zitten hem in een iets grotere hoek voor de Fan Edition (120° tegen 123°) in ruil voor een iets kleinere sensor (1,4µm tegen 1,12µm).

De grootste verandering spotten we in de zoomcamera. De Galaxy S21 en S21 Plus hebben een 64 megapixelcamera met een 1,1x optische zoom. De S21 FE heeft een 8 megapixelcamera met een 3x optische zoom. Er is ook een verschil in pixelgrootte: 1,0µm tegen 0,8µm. In theorie kan je op een 64 megapixelfoto 4 keer inzoomen om tot de 8 megapixelfoto te komen van de S21 FE, maar de 3x optische zoom zorgt dan weer voor veel minder kwaliteitsverlies.

Samsung Galaxy S21 FE

Op papier verschillen de camera’s wel, maar in de praktijk verwachten we amper een verschil te zien. Helaas hadden we geen Galaxy S21 meer op kantoor om te vergelijken met de Fan Edition.

Degelijke foto’s

Van de theorie naar de praktijk: trekken de camera’s op iets? Zeker wel, alle drie tonen realistische kleuren en schieten bij klaarlichte dag heel goede foto’s. Enig nadeel: in onze korte testperiode hebben we vier dagen mist gehad zonder een streep zon op de Kempische zandgronden. Het resultaat daarvan kan je zien in de voorbeeldfoto’s hieronder:

Schakelen we over van dag naar nacht, dan merk je dat doorgaans enkel de hoofdcamera echt bruikbaar is. De zoomlens doet zijn best en met een beetje licht krijg je wel een degelijk resultaat. De groothoekcamera gebruik je beter niet zoals je hieronder kan zien.

Kijken we naar de voorkant, dan krijgt de Samsung Galaxy S21 FE een zeldzame upgrade vergeleken met zijn naaste broers. De 10 megapixelcamera wordt ingeruild voor een 32 megapixelvariant om beter mee te videobellen.

Beschamende batterij

Tot hier wist de S21 FE ons te charmeren, maar helaas komen we nu op het zwakste punt van deze smartphone: zijn batterij. Deze smartphone scoort bedroevend slecht in onze uitgebreide batterij-testsuite. Ook tijdens dagelijks gebruik valt het op dat de batterij snel leeg is en we vaak het einde van de dag niet halen bij intensief gebruik.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Een slechte batterij is één, maar koppel dat aan traag opladen en je komt sneller dan je wil in de problemen. We hopen dat Samsung met zijn toekomstige Galaxy S22 line-up deze handicap verhelpt, want anno 2022 verwachten we beter binnen deze prijscategorie. Er zit bovendien geen lader in de doos. Om de maximale laadsnelheid te bekomen, heb je minimaal een 25 watt-lader nodig, idealiter met Power Delivery.

Het resultaat hierboven is een maximaal resultaat. Wie een tragere lader gebruikt, moet nog langer wachten tot zijn of haar toestel genoeg is opgeladen.

In theorie een leuke aanvulling

Op papier past de Samsung Galaxy S21 FE (749 euro incl. btw) mooi in het rijtje tussen de huidige Galaxy S21 line-up. Hier en daar bespeuren we een klein compromis, zoals een iets tragere optische vingerafdruksensor in plaats van een ultrasone sensor, maar de kans is groot dat je daar weinig van merkt.

De batterij is de grootste teleurstelling in deze test. Mogelijk heeft dit te maken met Android 12 dat standaard wordt voorzien op de Galaxy S21 FE en nog wat fine-tuning nodig heeft? Samsung duwt de update stilaan ook naar andere toestellen binnen zijn line-up dus de kans lijkt ons klein, maar een andere reden kunnen we niet verzinnen. Er zit tenslotte een potige 4.500 mAh-batterij in het toestel die normaal beter zou moeten presteren.

Conclusie

Naast de teleurstellende batterijduur houdt een andere factor ons tegen om de S21 FE aan te prijzen: de Samsung Galaxy S22. Die staat in de steigers en wordt naar verluidt elk moment aangekondigd. Los van hoe goed dat toestel wordt, is de kans groot dat de huidige Galaxy S21 line-up dan vermoedelijk flink in prijs zal dalen, wat de Fan Edition niet meer interessant maakt tenzij die ook in prijs daalt. Daar bovenop komt dat met de Oppo Find X3 Neo en OnePlus 9 de concurrentie niet stilstaat en voor hetzelfde geld of minder, meer biedt.

Naast de teleurstellende batterijduur houdt een andere factor ons tegen om deze smartphone aan te prijzen: de Galaxy S22 die om de hoek loert.

Enige troef is dat de Samsung Galaxy S21 FE heeft vergeleken met de andere S21-modellen, is dat het updatebeleid van 3 jaar security-updates en 3 jaar OS-updates nu pas start en niet al een jaar loopt. Met dat in het achterhoofd kan dit toestel voor bedrijven nog wel een interessante optie zijn wanneer de Samsung Galaxy A-serie te licht wordt bevonden.

.pro’s

  • Uitstekende schermkwaliteit
  • Bliksemsnelle prestaties
  • Degelijke fotokwaliteit

.contra’s

  • Slechte batterijduur
  • Laadsnelheid kan beter
  • Timing van de lancering

De Samsung Galaxy S21 FE is bij ons enkel verkrijgbaar in vier kleuren: grafiet, olijfgroen, lavendelpaars en wit. De basisversie met 128 GB interne opslag en 6 GB RAM kost 749 euro. De versie met 256 GB interne opslag en 8 GB RAM gaat voor 819 euro over de toonbank. Beide prijzen zijn inclusief btw.

Android updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S21 FE minstens drie jaar security-updates ontvangt en drie jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 11 januari 2022 met Android 12.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home